Meer investeren in alternatieve energie

Wo 4 Januari 2006 23:18 | Frank | 3066 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Geen Russisch gas. Rusland is een onbetrouwbare handelspartner, zo meent 76% van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Een overgrote meerderheid vindt dan ook dat Nederland in de toekomst, als onze gasreserves uitgeput zijn, niet van Rusland afhankelijk moet worden. "De geschiedenis heeft uitgewezen dat wie de energiebronnen bezit, een hele sterke machtspositie heeft", meent een respondent.



Die macht wordt door Rusland nu stevig misbruikt, meent 80% van de lezers, in het conflict dat het land heeft met Oekraïne over de gasprijs. De grootmacht straft de voormalige sovjetrepubliek, omdat Oekraïne zich onder leiding van president Joesjtsjenko wil aansluiten bij de NAVO en de EU, meent tweederde van de respondenten. "Het land doet niet wat Poetin wil, dus laat hij ze dat nu voelen in de portemonnee", schrijft een lezer. Iets meer dan de helft van de lezers denkt echter dat Oekraïne, zoals Rusland beweert, illegaal gas aftapt.

Vriendenprijs

Tot 1 januari leverde Rusland aan Oekraïne volgens een tienjarig contract gas voor vijftig dollar per duizend kubieke meter. De marktprijs ligt echter op 240 dollar. Oekraïne mocht dus jarenlang voor een vriendenprijs gas afnemen, maar Rusland wil dat Oekraïne nu 230 dollar per kubieke meter gaat betalen. Oekraïne is bereid dat te doen, maar alleen als de prijs stapsgewijs verhoogd wordt.

Volgens 70% van de respondenten is een plotselinge prijsverhoging onacceptabel. 27% noemt het echter logisch dat Rusland een marktconforme prijs vraagt: "Oekraïne wist dat ze een marktconforme prijs moet gaan betalen en probeert daar nu op slinkse wijze onderuit te komen."

Veel lezers vrezen de toekomst: "Als wij straks afhankelijk zijn van Russisch gas, acht ik het heel goed mogelijk dat we onder druk worden gezet." 79% meent dat we, als we afhankelijk zijn van Rusland voor energie, minder kritiek zullen leveren op misstanden. "De situatie in Tsjetjenië zal dan echt niet besproken worden door onze premier op staatsbezoek", voorspelt een respondent.

Zeventig procent vreest dat er in de toekomst oorlogen zullen ontstaan om energie. Driekwart van de lezers noemt kernenergie daarom een goede oplossing voor de problemen: "Als we nog wat kerncentrales bouwen, zijn we in de toekomst van niemand afhankelijk." 20% is echter fel gekant tegen de bouw van extra kerncentrales, 22% zou het niet erg vinden als een kerncentrale op 10 kilometer afstand van hun woonplaats gebouwd zou worden.

94% vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in alternatieve manieren om energie te winnen. Toch stelt maar 36% dat duurzame energie, zoals groene stroom en biogas, de oplossing van het energieprobleem is. Dat zijn veelal dezelfde mensen die nu al duurzame energie afnemen. Driekwart van onze lezers zijn echter niet bereid om meer te betalen voor duurzame energie.
Bron: Telegraaf