Radicaal afgeslankte batterij
Het Japanse bedrijf NEC heeft een batterij ontwikkeld die flexibel is en slechts 0,3 mm dik, en die zich in 30 seconden laat opladen. Het idee is om het in te bouwen in creditcards en RFID-labels, en zelfs in kleding.
NEC spreekt van een ‘Organic Radical Battery’ (ORB). De kathode bestaat uit een organisch radicaal, dat is een molecuul met een dusdanige structuur dat het een stabiel radicaal kan vormen. De anode bestaat uit grafiet, het tussenliggende elektrolyt uit een oplossing van een lithiumzout. Opladen gebeurt via een redoxreactie.
NEC werkt er al vier jaar aan. Het gekozen radicaal is 2,2,6,6-tetramethylpiperidinoxy-4-yl methacrylaat, afgekort PTMA. Onder invloed van het oplosmiddel zwelt dit op tot een flexibele gel waar de ionen gemakkelijk doorheen kunnen migreren. Vandaar dat de batterij spectaculair snel laadt en ontlaadt.
Oorspronkelijk schijnt het idee te zijn geweest om er een lichtgewicht backup-batterij voor pc’s van te maken. Deze zou de voeding moeten overnemen als de netspanning wegvalt. Je hebt maar weinig ORB nodig om de 100 W te leveren die een pc ongeveer nodig heeft, gedurende de korte tijd die het kost om de openstaande documenten op te slaan en Windows netjes af te sluiten.
De toepassing in ‘smart cards’ is een nieuw idee. Zo’n kaart heeft in principe geen spanningsbron nodig, maar wanneer er wel eentje inzit kun je een hoop nieuwe toepassingen bedenken. Opladen zou de chipknip-automaat kunnen doen.
En een RFID-label met een actieve zender is van een veel grotere afstand af te lezen dan de gebruikelijke passieve transpondertjes. Gesproken wordt van maximaal honderd meter