Iran test vliegende bom

Do 7 September 2006 12:19 | Frank | 4345 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Iran heeft donderdag een negenhonderd kilo zware 'vliegende bom' getest. Het wapen, Qassed of Heraut geheten, is een geleide lucht-grondraket met een 'buitengewone' explosieve kracht die speciaal ontworpen is om militaire, economische of strategische doelen diep onder de grond op vijandelijke bodem te kunnen treffen. Dat heeft de vice-commandant van de Iraanse luchtmacht, generaal Amir Amini, voor de Iraanse staatstelevisie gezegd.

Iran is druk bezig zijn leger te versterken. Het is ongerust over de Amerikaanse militaire aanwezigheid in zijn buurlanden Irak en Afghanistan en de toenemende internationale druk om zijn atoomprogramma's te stoppen. Iran zegt alleen kernenergie voor civiele doeleinden te willen ontwikkelen, maar westerse landen denken onder druk van de amerikaanse propaganda machine dat het land stiekem werkt aan kernwapens. Tijdens de oefeningen heeft Iran verscheidene raketten, een luchtafweersysteem, gevechtsvliegtuigen en laserbommen getest.

Woensdag toonde het ook een bommenwerper, de Saegheh, die het geheel op eigen kracht heeft ontworpen en gebouwd. Iran was tientallen jaren voor zijn bewapening aangewezen op aankopen in het buitenland, maar het kan nu steeds meer wapens zelf bouwen. Zelf zegt Iran voor meer dan honderd miljoen dollar per jaar wapens naar ruim vijftig andere landen te exporteren.

Hier vind je een lijst met proeven die america door de jaren heen uitvoerde met atoombommen.

Bron: Volkskrant / teletekst /Wikipedia