Broeikasgas voor de rechter
Wordt Bush wettelijk gedwongen iets aan CO2-uitstoot te doen?
Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over de vraag of koolstofdioxide een vervuilende stof is. Luidt het antwoord ja, dan is de federale overheid wettelijk verplicht om iets aan de uitstoot van auto’s te doen.
Het besluit van de rechters kan bepalend zijn voor de manier waarop de VS voortaan omgaan met het broeikaseffect.
De zaak is aangespannen doorde staat Massachusetts, mede uit naam van elf andere Amerikaanse staten en een grote groep belanghebbenden waaronder de steden Baltimore, New York en Washington D.C., het eiland Samoa en Greenpeace. Ze vinden dat volgens de Clean Air Act het Environmental Protection Agency (EPA) de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen aan banden hoort te leggen, net zoals dat is gebeurd met officieel vervuilende stoffen zoals lood en zwavelverbindingen.
Tot nu toe heeft de regering-Bush geweigerd om regels voor CO2-uitstoot vast te stellen. Ze moedigt wel vrijwillige maatregelen aan, zoals de ontwikkeling van ‘schone’ technologie. Maar volgens de federale wetgeving is CO2 geen ‘dangerous pollutant’. En zelfs al was het dat wel, dan vinden sommigen dat de EPA zelf mag bepalen of ze het nodig vindt er iets aan te doen.
Een lagere rechtbank heeft de regering onlangs gelijk gegeven, maar de beslissing van de rechters was niet unaniem. De klagers zijn bij het Hooggerechtshof in beroep gegaan. Maandag besloten de opperrechters de zaak aan te nemen.
De uitspraak wordt volgend jaar juni verwacht.