Nieuwe kans voor europese Grondwet

Do 15 Juni 2006 08:59 | Frank | 3252 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
BRUSSEL - Europa laat zijn Grondwet, hoewel die in Nederland en Frankrijk is verworpen, toch niet vallen. Commissie, Parlement en een ruime meerderheid van de 25 lidstaten willen het document een nieuwe kans geven.

In een debat met Commissievoorzitter Barroso, aan de vooravond van een Europese top vandaag en morgen in Brussel, eiste het Europees Parlement dat er een ‘dialoog’ komt met de neezeggers om na te gaan of en hoe zij alsnog de ratificatie kunnen hervatten. Ook Barroso lijkt daar nu voor gewonnen te zijn.

Hij kreeg de laatste dagen van de politieke leiders uit het EP felle kritiek op zijn plannen om de Grondwet maar een tijdje opzij te schuiven en Europa eerst weer populair te maken met concreet beleid, zoals banen en veiligheid, een aanpak die Nederland onmiddellijk omarmde.

Barroso zei gisteren dat ‘een effectief, democratisch controleerbaar en samenhangend beleid’ zonder Europese Grondwet niet mogelijk is. En een Unie van 27 landen, ‘straks 30 of meer’, kan zonder verdragsaanpassing niet werken.

De voorzitter vindt alleen ‘de tijd nog niet rijp voor een voorstel dat consensus beoogt.’

Vast staat al dat de Europese leiders vanavond beslissen hun ‘denkpauze’ over de Grondwet met zeker één en wellicht zelfs twee of drie jaar te verlengen.

Dat kan moeilijk anders omdat de huidige Franse en Nederlandse regering over deze Grondwet geen nieuw referendum uitschrijven.

Frankrijk en Nederland stemmen er wel mee in om in hun ogen onomstreden grondwetsartikelen afzonderlijk in te voeren. Maar dat wil het Parlement niet. Twee weken geleden drong de Belgische premier Verhofstadt er al op aan dat alle landen hun ratificatieproces afronden.

,,Als twintig landen dat hebben gedaan, ontstaat er een nieuwe situatie want dan moeten de regeringsleiders beslissen wat er daarna moet gebeuren.’’

Of twintig haalbaar is met twijfelende Britten, Denen en Tsjechen, is nog onduidelijk.
Bron: AD / ANP

Reacties

    Bot: aanzienlijk deel Europeanen tegen grondwet

    Do 15 Juni 2006 00:00 | Frank |
    BRUSSEL - Nederland en Frankrijk worden te vaak genoemd als de landen die de Europese grondwet hebben doen stranden, vindt minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken.


    Hij zei dit woensdag tijdens een receptie in Brussel aan de vooravond van de Europese top, waar staats- en regeringsleiders de toekomst van de grondwet bespreken. „Het wordt erg overdreven, alsof wij de enigen zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Kijk ook eens naar Polen, Verenigd Koninkrijk, Tsjechie, misschien een Scandinavisch land. Die zijn blij dat wij nee hebben gezegd. Zo opgeteld heb je toch een aanzienlijk deel van de Europese bevolking die dit verdrag dus kennelijk niet zo waardeert.”

    Bot vindt dat de 25 EU-landen samen moeten kijken hoe het verder moet. „Want het is niet alleen maar Frankrijk en Nederland. Dat is een foute conclusie die men ons alsmaar door de strot wil duwen. Ik hoop dat dat donderdag op een of andere wijze tot uiting komt in de conlusies waar wij donderdag aan gaan werken.”

    Bot wilde zich nog niet uitspreken hoe het verdrag anders kan. „Dat is nou het werk wat we moeten doen tot 2009, wanneer we verkiezingen hebben voor het Europees Parlement en er een nieuwe Europese Commissie aantreedt. Dat is het ogenblik waarop we kunnen zeggen: we hebben een nieuw instrument nodig om de Europese Unie verder te duwen en te laten beantwoorden aan wat de burger echt wil.”

    met de verkiezingen in 2007

    Do 15 Juni 2006 00:00 | Angelique |

    de politiek  hier zal het beslist niet in z'n hoofd halen om op korte termijn de europese Grondwet  aan ons te presenteren,wat is het belang van Barroso om er zo op te hammeren?? een te groot EGO?? Angelique