Dolfijnenman verbijstert wetenschap
Patrick Musimu uit Brussel kan zeveneneenhalve minuut onder water blijven en zonder luchtflessen tot 209 meter diep duiken. Gisteren probeerden wetenschappers in het Brusselse overdekte duikersbad Nemo-33 uit te vissen wat het geheim is van deze menselijke dolfijn.
Musimu onder water bezig zien door een duikersbrilletje is een belevenis op zich. Hij duikt nonchalant naar een diepte van tien meter, gaat rustig een minuut liggen op de bodem, voert vervolgens gedurende een paar minuten wat slome zwembewegingen uit, gaat even staan, zwemt wat cirkeltjes, hangt even volkomen roerloos en komt na vijf minuten rustig boven water, zonder dat hij echt naar lucht moet happen.
Als Musimu zich echt inspant, kan hij meer dan zeven minuten de adem inhouden. „Als kind kon ik dat vanzelf al twee minuten, ontdekte ik tijdens spelletjes met vriendjes“, vertelt de uit een Congolese vader en Leuvense moeder geboren 35-jarige student fysiotherapie. „Toen ik 28 jaar was, las ik een artikel over duiken zonder perslucht en had ik mijn roeping gevonden. Na drie maanden oefenen kon ik mijn adem zes minuten inhouden.“ Op 20 juni 2005 verpulverde Musimu in Urghada, Egypte, het wereldrecord duiken zonder fles. Hij bracht het van 171 naar 209 meter. „Je voelt je lichaam dan niet meer, het is of je alle honderd miljard cellen apart ervaart, je voelt letterlijk je bloed stromen. De pijn is amper te harden. Toch is het magisch.“
Patrick Musimu is buitengewoon atletisch gebouwd, maar dat verklaart zijn prestaties niet. „Op 200 meter diepte drukt op elke vierkante centimeter van je lichaam 21 kilogram. Je longen worden samengedrukt tot 1/20 van hun normale omvang“, zegt dokter Peter Germonpré van het militair hospitaal Koningin Astrid, zelf ook duiker. „Een normaal mens is al lang overleden voor hij zo diep komt, door het springen van aderen. Wat Musimu bijzonder maakt, begrijpen we maar voor een klein deel.“
„Hij heeft een ongelooflijke mentale kracht. Zo kan hij door pure concentratie de holtes in zijn hoofd, zoals de sinussen, tijdens het duiken laten vollopen met water zonder doodziek te worden“, zegt orthopedisch chirurg, sportarts en duikfanaat Stefaan Deneweth.
Om er een wat preciezere kijk op te krijgen, ontwikkelden de Vlaamse artsen samen met Italiaanse duikers-wetenschappers een onderwater-echografietoestel. Dat stelt de onderzoekers in staat onder water verschillende hartfuncties te meten. Dat deden ze bij een tiental duikers, met en zonder flessen, onder wie Patrick Musimu. Het duurt een paar weken voor de cijfers zijn geanalyseerd. „We zijn erg benieuwd, want zo’n onderzoek is nooit eerder gedaan“, aldus Peter Germonpré.