Bijna Amerikanen massaal in actie

Di 2 Mei 2006 07:57 | Frank | 2522 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

LOS ANGELES/WASHINGTON - In de Verenigde Staten zijn maandag opnieuw vele honderdduizenden immigranten, voornamelijk uit Latijns-Amerikaanse landen, de straat opgegaan om te demonstreren. Het massale protest was gericht tegen strenge wetgeving die in de maak is tegen illegale immigranten.

In Los Angeles vulde het centrum zich volgens lokale media met zeker 650.000 mensen, in Chicago met ongeveer 400.000. Ook in veel andere steden waren er grote manifestaties zoals in Denver (75.000), San Francisco (50.000) en San José (50.000). In New York waren ook tienduizenden op de been, maar de politie gaf geen geschat aantal op.

Economie

Belangenorganisaties van Spaanstalige Amerikanen, de grootste minderheidsgroep in de VS, hadden maandag uitgeroepen tot de Dag zonder Immigranten (Un Dia Sin Immigrantes). Ze wilden aantonen hoe belangrijk hun groep is voor de Amerikaanse economie door hun achterban op te roepen onder meer weg te blijven van het werk, de school en de winkelcentra.

De Dag van de Arbeid is in de VS geen vrije dag; sommige betogers riskeerden hun baan door weg te blijven van hun werk. Een van de betogers in Florida, de 23-jarige Salvadoraan José Cruz, zei dat hij best wilde riskeren zijn baan te verliezen als hij maar verblijfspapieren krijgt.

Mexico

In Mexico verzamelden duizenden mensen, onder wie Maya-indianen en studenten, zich bij de Amerikaanse ambassade voor een mars door Mexico-stad om de acties van hun landgenoten in de Verenigde Staten te steunen.

Vele Mexicanen boycotten maandag vestigingen van Amerikaanse bedrijven. Fastfoodrestaurants zoals McDonald's en Burger King in het centrum van de hoofdstad waren leeg. Bij de grens met de VS was het aantal mensen dat op 1 mei, een vrije dag in Mexico, in het buurland wilde gaan winkelen, aanzienlijk geringer dan normaal.

Grenzen

De illegale immigratie in de VS is een politieke splijtzwam. Het door de Republikeinen gedomineerde Congres wil harde maatregelen treffen om de grenzen beter te controleren en om illegalen op te sporen, alsmede de werkgevers die illegalen in dienst hebben.

President Bush wil juist een programma dat illegalen onder strenge voorwaarden toelaat als gastarbeiders, met uitzicht op een mogelijk Amerikaans staatsburgerschap. De VS tellen naar schatting 11,5 miljoen illegale immigranten. Ze vervullen veel banen waarvoor werkgevers geen Amerikaan meer kunnen krijgen.

Driekwart van de illegale immigranten in de VS komt uit Latijns-Amerikaanse landen, vooral Mexico. De meeste illegalen wonen in Californië, gevolgd door Texas - de 'thuisstaat' van Bush - en Florida.

Baan

Twee op de drie illegalen hebben een baan en ze vormen circa 5 procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking. De meesten doen werk in de landbouw, de schoonmaakbranche en de bouw.

Goh ik vraag me af hoe de indianen dat zaggen toen columbus hun land inpikte.
In Amerika is toch iedereen immigrant?

Bron: Nu.nl