LETS ( Local Exchange Trading System )
Met een economische crisis op handen leek het mij wel een goed idee om eens wat aandacht te besteden aan alternatieve manieren van ruilhandel. Ik ga er gemakshalve even vanuit dat je weet hoe het financiële systeem werkt. Mocht je dat niet weten dan raad ik ja aan om jezelf daar eens in te verdiepen. Een goed startpunt is:
Zeitgeist: Addendum. Maar dat is niet waar ik het over wilde hebben.
Geld is niet meer waard dan het papier waar het op gedrukt is, of het metaal waar het van gemaakt is. Het heeft de waarde die wij mensen er aan geven.
Lokale Economische Transactie Systemen.(LETS)
In veel landen ter wereld, en ook in Nederland, zijn er LETS-kringen, oftewel Lokale Economische Transactie Systemen.
LETS is een ruilsysteem voor diensten en goederen op lokaal niveau. Het is een uitgebreid ruilsysteem: ik doe wat voor jou, jij doet wat voor een ander, en weer een ander tenslotte doet iets voor jou. Iedereen heeft gelijke toegang tot de markt. Er is nooit te weinig 'geld'. Iedereen kan zelf bepalen hoeveel hij/zij wil verdienen. Door van alles aan te bieden, bijvoorbeeld hulp bij klussen kan er een wereld open gaan. Je kunt je eigen talenten ontdekken en ontplooien.
Waar ligt de oorsprong van LETS?
LETS is vrij nieuw in Nederland, komt uit Australië en het principe wordt al tientallen jaren met veel succes overal ter wereld toegepast. Ruilhandel is zo oud als de mensheid. Vroeger was men, meer nog dan nu, op elkaar aangewezen om te overleven. Leefgemeenschappen waren gesloten en de groepsstructuur was sterk. Iedereen, man of vrouw, oud of jong, droeg zijn steentje bij. Met het opkomen van het geldstelsel zijn de sociale structuren steeds meer afgebrokkeld en ruilsystemen nagenoeg verdwenen. Vandaar dat LETS in grote lijnen teruggrijpt op dit oude ruilhandelsysteem, maar dan toegespitst op onze moderne tijd.
Een kaart met alle LETS-kringen in Nederland vind je hier:
Het idee is charmant eenvoudig: je kunt het alleen uitgeven bij deelnemende winkeliers, die worden weer gestimuleerd om in te kopen bij leveranciers in de regio. Dit ter versterking van lokale structuren én het is goed voor het milieu want producten leggen korte wegen af.
Elke regio heeft weer zijn eigen betaalmiddel, bij de ene zijn het knopen en weer bij een ander zijn het zonnetjes. Zoals bijvoorbeeld in Alkmaar.