Gates: Nee joh, geen oorlog tegen Iran!
De Republikeinse senator John McCain heeft een paar weken geleden de vrees uitgesproken dat de extra troepen die president Bush naar Irak stuurt, onvoldoende zullen zijn om het geweld in het land terug te dringen.
McCain, die wordt beschouwd als de belangrijkste Republikeinse kandidaat voor de opvolging van Bush in 2008, heeft de regering de laatste jaren vaak bekritiseerd omdat ze te weinig troepen naar Irak zouden hebben gestuurd.
„We moeten ons ervan verzekeren dat we nu voldoende extra troepen beschikbaar stellen’’, zei hij in de Senaatscommissie voor Defensie die in januari minister Robert Gates (Defensie) hoorde. „Het zou beter zijn als we te veel militairen naar Irak sturen. Anders worden we opnieuw geconfronteerd met de tragische resultaten van ontoereikende troepenaantallen.’’
Inmiddels heeft Robert besloten om nog eens 92.000 extra militairen aan de Amerikaanse strijdkrachten toe te voegen. Het gaat hierbij om mariniers als om landmacht soldaten.
De hoeveelheid actieve Amerikaanse militairen is in de afgelopen jaren omhoog gegaan van 482.000 naar 512.000. Het word steeds moeilijker om nieuwe soldaten aan te trekken voor het leger. (gelukkig maar)
"We mogen dan een tweede vliegdekschip naar de Perzische Golf hebben gestuurd, dat betekent niet dat Amerika van plan is een oorlog tegen Iran te beginnen". Dat zei de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates.
Gates zei dat de VS zich weliswaar inzetten om de Iraanse inmenging in Irak te stoppen en dat er zorgen zijn over het Iraanse atoomprogramma, maar voegde direct toe dat het sturen van het vliegkampschip alleen dient om te laten zien dat de Amerikanen nauw bij de Golfregio betrokken willen blijven. "We bereiden geen oorlog met Iran voor", aldus Gates. ,,Stabiliteit in de Golf maakt deel uit van de strategische belangen'' van de VS, zei Gates op een persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer.
Minister van Defensie Gates zei dat al binnen enkele maanden duidelijk wordt of het kabinet van de Iraakse premier Nouri al-Maliki de toezeggingen zal nakomen om het geweld terug te dringen. Dan moet de shi’itische premier voldoende brigades op de been gebracht hebben om de leiding te nemen over de bestrijding van – onder meer – shi’itische milities die nauw met het kabinet verweven zijn. Indien Maliki zijn belofte niet nakomt „zullen wij ons beleid opnieuw tegen het licht houden”, zei Gates.
In de VS wordt gespeculeerd dat de regering-Bush Maliki zal dwingen op te stappen als hij deze keer zijn beloften niet nakomt. Volgens militaire commandanten in Bagdad zou Bush afgelopen weekeinde in een videoconferentie hebben gezegd dat hem ontslag boven het hoofd hangt. Washington zou al een opvolger op het oog hebben. Remember sadam?
Precies volgens het democratische model van Amerika.
You're either with U.S. or against U.S.
Bronnen: