Minister haalt uit naar advocaten Guantanamo Bay

Do 1 Februari 2007 00:56 | Frank | 2603 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Guantánamo Bay is een hel. Mensen die er hebben vastgezeten laten er geen twijfel over bestaan. Sinds januari 2002 hebben er ongeveer 775 mensen vastgezeten. Eind vorig jaar waren er 345 vrijgelaten of aan andere landen overgedragen. Een aantal is daar opnieuw opgesloten en gemarteld, vrijwel niemand is aangeklaagd.

Hoewel de VS blijven volhouden dat ze hun gevangenen ‘humaan’ behandelen, toont de praktijk overduidelijk het tegendeel. De hele opzet van het kamp op Cuba was ook dat het onder geen enkele nationale wet of internationaal verdrag zou vallen. De ‘terreurverdachten’ , sinds de 'aanslagen' van 9/11 opgepakt in de strijd tegen terrorisme, verdienen in de ogen van de Amerikanen niet anders. Het zijn tenslotte geen krijgsgevangenen maar ‘vijandige strijders’. Artikel drie van de Geneefse Conventie, die bepaalt dat krijgsgevangenen een eerlijk proces krijgen en niet worden gemarteld, gaat voor hen daarom niet op, meent Washington.

Maar dat deze ‘vijandige strijders’ zolang worden vastgehouden is allemaal de schuld van de advocaten van de beschuldigden. De advocaten van de terreurverdachten op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo Bay in Cuba verhinderen een snelle berechting van hun cliënten door de vele protesten die ze indienen.

Die opmerkelijke uitspraak heeft de Amerikaanse minister van Justitie, Alberto Gonzales, dinsdag gedaan tegenover het persbureau AP. De Amerikaanse regering ligt al jaren onder vuur omdat ze gedetineerden op de basis Guantanamo Bay mishandelt en hen illegaal vasthoudt.

De Amerikaanse autoriteiten werken hard om de gedetineerden in Guantanamo Bay te berechten, zei Gonzales. De advocaten van de verdachten liggen volgens hem echter continu dwars. Militaire commissies beginnen volgens Gonzales waarschijnlijk dede zomer met de berechtingen.

Ook Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de Verenigde Staten opgeroepen het detentiecentrum in Guantánamo Bay op Cuba te sluiten. 
 
Volgens Amnesty International is Guantanamo Bay het symbool bij uitstek van de mensenrechtenschendingen die worden gepleegd in naam van de war on terror.

 

Bron: Diversen dagbladen