Regeer accordeon ehm... akkoorden

Zo 28 Januari 2007 17:15 | Frank | 3988 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Een regeerakkoord op hoofdlijnen kan waarschijnlijk vrijdag worden voorgelegd aan de fracties van CDA, PvdA en CU. Over de moeilijkste punten zou al overeenstemming zijn bereikt. De woordvoerder van informateur Wijffels sprak gisteravond van ’goede vorderingen’, maar over de inhoud van het akkoord is weinig bekend. Balkenende (CDA), Bos (PvdA) en Rouvoet (CU) komen maandag weer in het Catshuis bijeen en willen vrijdag naar de fracties.

Maar er lijkt haast bij geboden. Koningin Beatrix heeft nu geen zichtbare rol in de onderhandelingen. Echter het silhouet van het staatshoofd valt wel over de onderhandelingstafel. Het nieuwe kabinet zou bij voorkeur uiterlijk 26 februari op de trappen van paleis Huis ten Bosch moeten staan. De dag daarna vertrekt de koningin namelijk voor een vierdaags staatsbezoek naar Turkije, waardoor pas 5 maart de eerste nieuwe gelegenheid is. Dat is twee dagen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten, geen ideaal scenario. Bea zou natuurlijk het staatsbezoek kunnen verplaatsen naar een andere dag, maar de Bilderbergers die moeten nog een locatie hebben voor hun meeting dit jaar en Turkije is één kandidaat

Optimistische geluiden uit de PvdA-fractie duiden erop dat de partijen vooralsnog hopen de deadline van 26 februari te halen.  Bij het CDA houden ze er zelfs rekening mee dat ze dinsdag al de eerste onderhandelingsresultaten ter beoordeling krijgen voorgelegd. Later in de week zou dan het volledige akkoord in de fracties kunnen worden besproken.

Ingewijden zeggen dat de onderhandelaars ’uitzicht’ hebben op overeenstemming over de moeilijkste punten, zoals de hypotheekrenteaftrek, de toekomst van de AOW en de gezondheidszorg. De kans dat het komende dagen nog misgaat, zou klein zijn.

Intussen verbazen leden van de PvdA-fractie zich over het gemak waarmee nu wel met het CDA valt te onderhandelen. Een fractielid dat ook betrokken was bij de mislukte onderhandelingen in 2003, verzuchtte eerder deze week dat zijn inbreng nu met zoveel welwillendheid in het andere kamp wordt ontvangen. „In 2003 vielen al mijn opmerkingen op rotsige bodem. Je kunt niet half invoelen hoe anders het nu gaat.” Een collega viel het op hoezeer het CDA bereid is mee te denken over een socialer beleid.

Verder gaan er geruchten dat 'jullie' Bea volgend jaar de scepter aan willempie gaat overgeven. Ook is een meerderheid van de tweede kamer het ermee eens dat Maxima dan maar koningin moet worden. Als willempie het hier voor het zeggen gaat krijgen, dan zou volgens traditie Maxima een koningin zijn zonder de bevoegdheden van een 'echte' koningin. Tegenstanders wijzen erop dat de titel koningin misverstanden kan doen ontstaan, omdat de vorige koninginnen staatsrechtelijke verantwoordelijkheid droegen. De partijen CDA, PvdA, VVD en GroenLinks zijn voorstander, schrijft De Telegraaf zondag.

 

Bron: Diversen dagbladen