De beveiligingsindustrie heeft baat bij virussen

Di 24 Januari 2006 10:53 | Frank | 2658 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het begon allemaal met  een virus genaamd 'brain' uitgevonden in 1986 door Amjad, Shahid en Basit Alvi. De drie broers hadden er genoeg van dat hun medische software illegaal werd gekopieerd en besloten een verborgen programma op de disk te zetten waarmee ze hun product distribueerden. Op computers die met een illegale versie werden uitgerust, liet het bestand een boodschap over het scherm flitsen: ‘Pas op voor dit virus! Bel ons voor een inenting!’

Heden ten dage zijn er inmiddels 150.000 verschillende computervirussen actief.
Het Brain-virus was actief van 1986 tot 1995. Het virus kon zo lang bestaan omdat de overdracht van het virus enige tijd op zich kon laten wachten. Brain was een zogenoemde boot sector-virus. Het virus nestelde zich via de floppydisk op de boot sector van de harde schijf.

Macrovirus
In 1995 ontstond het macro-virus. Dit virus maakte gebruik van enkele kwetsbaarheden in Windows. Het virus integreerde zich in onder andere Word- en Excelbestanden.

Iloveyou-virus
Eind jaren '90 brak het internet en e-mail door bij het grote publiek. En hiermee gepaard ook het aantal virussen. Het iloveyou-virus was het eerste virus dat voor een wereldwijde epidemie zorgde. Het als liefdesbrief vermomde e-mailvirus veroorzaakte voor miljarden dollars schade bij particulieren en bedrijven. Na het openen van de 'liefdesbrief' downloadde het virus van een website een programma dat een aantal bestanden op de harde schijf wist. Daarna stuurde hij zichzelf door naar alle contactpersonen in de adressenlijst van bijvoorbeeld Outlook.

Na 2001 kwamen ook de netwerkvirussen in opmars, zoals Sasser en Blaster. Beveiligingsexperts maken zich tegenwoordig zorgen over de opmars van het draadloos internet en de daarmee gepaarde gaande virussen.

Het is een raadsel waarom computers toch nog zo vaak besmet raken met een virus. De FBI zegt dat 98,2 procent van de bedrijven zijn pc’s met een virusjager heeft uitgerust en 90 procent met een firewall, software die indringers vanaf internet tegenhoudt. Driekwart heeft ook maatregelen genomen tegen spyware (software die pc’s ‘afluistert’) en spam (ongewenste reclame per e-mail).

Voor de computer thuis ligt dat anders. Daar treft niet iedereen de noodzakelijke maatregelen. Beveiligingsexpert Symantec kwam onlangs met een mogelijke verklaring voor dat verzuim. Het is nog altijd een hels karwei om een pc te beveiligen. Het kost consumenten 49 muisklikken en 81 minuten om hun pc met Windows tegen aanvallen te beschermen. (is het zo moeilijk om een antivirus programma te installeren? )Terwijl het digi-vandalen twintig minuten kost om een onbeschermde pc die op internet is aangesloten, te grazen te nemen.

De beveiligingsindustrie vaart intussen wel bij de erfenis van de Gebroeders Alvi. In 2004 is 3,7 miljard dollar verdiend aan anti virus-scanners. Dat zal oplopen tot 7,3 miljard in 2009, aldus onderzoeker IDC.

Je zou bijna denken dat Symantec de virussen zelf schrijft.

Bron: volkskrant / Nu.nl