'Bush wilde Al Jazeera bombarderen'

Di 22 November 2005 16:23 | Frank | 3069 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft de Amerikaanse president George Bush ervan weerhouden een bombardement te laten uitvoeren op het hoofdkantoor van de Arabische zender Al-Jazeera. Dat staat volgens de Britse krant Daily Mirror in een memo van de Britse regering dat een hoge ambtenaar heeft laten uitlekken.  

EPA
Foto: EPA

De ambtenaar, David Keogh, is aangeklaagd op grond van de wet op de staatsgeheimen en moet volgende week voorkomen, samen met de man aan wie hij het memo heeft laten zien, Leo O'Connor, voormalig medewerker van een parlementslid. Keogh zou het memo later weer hebben teruggebracht naar het kantoor van Blair.

Volgens het document stelde Bush op 16 april 2004 in een gesprek met Blair op het Witte Huis voor het kantoor van Al-Jazeera in Doha in Qatar te bombarderen. De Amerikaanse regering heeft de Arabische zender er dikwijls van beschuldigd slechts een doorgeefluik voor anti-Amerikaanse gevoelens te zijn. Bush zou zich zo aan de berichtgeving van de zender over de oorlog in Irak hebben geërgerd, dat hij het hoofdkantoor wilde platgooien.

In april 2003 kwam een journalist van Al-Jazeera om het leven toen het kantoor van de zender in Bagdad bij een Amerikaans bombardement onder vuur werd genomen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken in Doha verklaarde dat er een vergissing was gemaakt.

In november 2002 werd het kantoor van Al-Jazeera in Kabul door een Amerikaanse raket verwoest. Op dat moment was daar niemand aanwezig. Amerikaanse functionarissen zeiden dat het gebouw werd beschouwd als een terroristisch doelwit en dat niet bekend was dat Al-Jazeera daar was gevestigd.

Peter Kilfoyle, die minister van defensie is geweest onder Blair, pleitte voor openbaarmaking van het geheime document. Als het waar is dat Bush Al-Jazeera wilde bombarderen - en nog wel in een bevriend land - dan werpt dat vragen op over aanvallen die daarna zijn gepleegd op persorganen die niet "ingebed" waren bij de coalitiestrijdkrachten, zei hij.

Als het verhaal klopt, zei buitenlandwoordvoerder Manzies Campbell van de oppositionele Liberaal-Democraten, toont het aan hoe wanhopig de regering-Bush werd toen de ontwikkelingen in Irak haar boven het hoofd begonnen te groeien. "Bij deze gelegenheid is de premier er misschien in geslaagd een politieke ramp af te wenden, maar het laat zien hoe gevaarlijk zijn relatie met president Bush is geweest."

 

Bron: ANP