Hillary Clinton: Troepen niet direct uit Irak

Di 22 November 2005 09:22 | Frank | 2879 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
RYE BROOK - Hillary Rodham Clinton, de New-Yorkse senator die gezien wordt als een potentiële presidentskandidaat van de Democratische partij in 2008, heeft maandag gezegd dat een onmiddellijke terugtrekking uit Irak "een grote fout" zou zijn, die de problemen voor Amerika zou vergroten.

Het gevaar bestaat dat Irak net zo in elkaar stort als indertijd Afghanistan, zei Clinton. Aan de andere kant is de belofte van de regering-Bush om in Irak te blijven 'totdat de klus geklaard is' een " uitnodiging met een open einde (aan de Irakezen, red.) om niet voor zichzelf te zorgen". Mogelijk brengen de parlementsverkiezingen van 15 december meer duidelijkheid over hoe snel de Irakezen in staat zijn de zaak weer over te nemen. Clinton weet de problemen waar de Verenigde Staten in Irak voor staan aan foute beslissingen van de regering. Maar "in mijn ogen moeten wij samenwerken om deze problemen te verhelpen".

De belangrijkste Democraat in de senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, Joseph Biden, heeft zich maandag eveneens uitgesproken tegen een onmiddellijke terugtrekking uit Irak. In plaats daarvan zou er een gefaseerde terugtrekking moeten plaatshebben. "Dat verlangt dat de regering niet dezelfde koers blijft varen, maar de koers verlegt en wel nu meteen."

Biden zei dat president George Bush realistisch moet zijn en zijn " grootse doelen" moet bijstellen in Irak, dat niet binnen afzienbare tijd een modeldemocratie zal worden. In plaats daarvan moet de missie worden bijgesteld tot het beschermen van de Amerikaanse belangen in Irak, onder meer door te verzekeren dat het land geen vrijplaats wordt voor terroristen of vervalt in een grootschalige burgeroorlog, zei Biden.

De VS moeten volgens Biden voorkomen dat Amerikaanse troepen namens de Koerden en sjiieten een burgeroorlog voeren tegen de soennieten. Hij noemde de grote Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak "zowel noodzakelijk, als steeds contraproductiever". De Amerikaanse troepen zijn nu "de enige zekerheid tegen chaos", maar hun aanwezigheid is ook steeds meer deel van het probleem.

Ook Biden wordt beschouwd als een mogelijke presidentskandidaat.

Bron: ANP