Groot-Brittannië wil ook na 2020 een kernmacht blijven

Di 5 December 2006 11:57 | Frank | 4440 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Premier Blair heeft een opknapbeurt aangekondigd van het kernwapenarsenaal van Groot-Brittannië. De regering wil nieuwe onderzeeërs bestellen. Die moeten de huidige duikboten met een nucleaire lading vervangen.

Blair denkt er wel over om het aantal kernonderzeeërs terug te brengen van vier naar drie. Ook moet het aantal kernkoppen aan boord 20 procent omlaag.

De vernieuwing van de kernwapens is omstreden, onder meer in de Labourpartij van Blair. Maar volgens de premier is het onverstandig en gevaarlijk voor het land om geen nucleaire wapens meer te hebben, met het oog op de toekomst.

Met de vernieuwing van het Britse kernwapenarsenaal voor de periode tussen 2020 en 2050 is een bedrag gemoeid van tussen de 15 en 40 miljard euro. Critici vinden dat dat geld beter ergens anders aan kan worden besteed. Groot-Brittannië zou in hun ogen een voorbeeldfunctie in de wereld moeten vervullen door zelf zijn kernwapens op te doeken. Hierdoor zou het ook diplomatiek sterker staan tegenover landen als Iran en Noord-Korea, die bezig zijn kernwapens te ontwikkelen of zelfs al te testen.

Bron: nos / volkskrant