Is grootte belangrijk? (Does size matter?)
In dit artikel wordt er een kijkje genomen in het laboratorium van Dokter Irene Pepperberg en kunnen we kennis maken met twee bijzondere papegaaien: Alex en Griffin.
Taal, spraak, begrip en (zelf) bewustzijn zijn allemaal eigenschappen die we over het algemeen aan de Homo Sapiens toedichten. Als een soort “Uber species”, voelt een groot deel van de mensheid zich verheven over de rest van de diersoorten die deze planeet bevolken. Met ons enorme brein wat een gemiddeld gewicht heeft van 1500 gram is er natuurlijk geen vergelijk met het brein van bijvoorbeeld een papegaai met hersentjes ter grootte van een walnoot. Of maakt grootte helemaal niet uit?
we zien dat verveling bij papegaaien een grote rol speelt bij het onderzoek naar deze spraakzame vogels en we vragen ons af wat er zou kunnen gebeuren als we op een andere manier met deze papegaaien om gaan. Is een communicatieve dialoog mogelijk?
Lees het hier is deel 1 (van 2) op DossierX.nl
http://www.dossierx.nl/index.php/content/view/484/28/
Maar wat als men een papegaai de kans geeft om op een zelfstandige en creatieve manier om te gaan met taal om zich te uiten?
Wat gebeurt er als je niet uitgaat van de huidige wetenschappelijke inzichten, maar kijkt of het mogelijk is om een echte communicatieve dialoog te voeren met een andere diersoort. Gewoon omdat je je afvraagt wat een papegaai te zeggen zou hebben als hij daarvoor de gereedschappen (taal) onder de knie heeft. Deze vorm van onderzoek is gebaseerd op een vorm van gelijkwaardigheid en respect die men bij laboratoriumonderzoek een stuk minder ziet.
In deel 2 van dit artikel blijven we bij papegaaien, en kijken we of we bovenstaande vragen kunnen beantwoorden.
Echte dialogen en Telepathie
Deel 2: http://www.dossierx.nl/index.php/content/view/485/28/
Bron: DOSSIER X . nl - Saskia de Vries