Onnodige gedachten zijn het grootste obstakel naar het NU
'De intuitieve geest is een godsgeschenk, en het rationele verstand een trouwe dienaar. We hebben een maatschappij die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten', Albert Einstein
Voor alle duidelijkheid denken en verstand is hard nodig als je het gebruikt waarvoor het nuttig en nodig is. Het lijkt me duidelijk dat een formule 1 autorace ingenieur die een auto ontwerpt goed moet nadenken over het ontwerp, de constructie, materialen etc. Echter wanneer zijn denkproces verstoord wordt doordat hij er tijdens zijn werk met zijn gedachten niet helemaal bij is dan werkt hij niet optimaal, worden zijn creatieve inzichten verstoord en zal hij zich aan het eind van de dag en stuk minder voldaan en misschien zelfs wel vermoeider dan normaal voelen.
Onnodige gedachten en slechte concentratie leiden af, putten je uit en belemmeren je potentieel. Daarentegen schenkt geconcentreerd werken bevrediging en is voor de mens minder vermoeiend. Sterk geconcentreerd werken reduceert niet alleen de kans op in slaap op de bank vallen na een lange dag werken, maar leidt ook tot betere prestaties. Reële gedachten als angst voor een tijger of leeuw zijn prima, maar angst om voor aap te staan slaat natuurlijk eigenlijk nergens op. De stelling is dat bijna alle gedachten, die ons hinderen om ons doel of onze droom te bereiken en niet met de activiteit die je onderneemt te maken hebben, overbodig zijn.
In Zelinski's boek 'Nietsdoen een Levenskunst' vinden we een tabel over verspilde zorgen. De tabel geeft aan dat 96% van onze zorgen verspilde tijd zijn.
Verspilde Zorgen (E. Zelinski)
40% van onze zorgen gaat over gebeurtenissen die nooit zullen plaatsvinden
30% van onze zorgen gaat over gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden
22% van onze zorgen gaat over onbeduidende gebeurtenissen
4% van onze zorgen gaat over gebeurtenissen die we niet kunnen veranderen
4% van onze zorgen gaat over gebeurtenissen waarbij we op kunnen treden
Het Ego
De meeste frustraties, angsten, twijfels, onzekerheden bestaan bij de gratie van ons ego. Ego betekent letterlijk tweede ik en omvat min of meer een mentaal beeld van jezelf. Het ego denkt werkelijk waar alles over jezelf, ons en iedereen te weten en doet er alles aan om zichzelf in stand te houden. Kernwoorden die bij de conditionering van ons ego horen zijn; Nee, tekort, verzet, onrust, afgescheiden, afhankelijkheid, incompleet en tijd.
Aangezien al onze indrukken subjectief zijn en dus door iedere persoon op een andere manier ervaren en geïnterpreteerd worden, kunnen we over onze gedachtewereld zeggen dat we deze ook niet al te letterlijk moeten nemen. Twee mensen met een identieke DNA structuur kunnen toch een totaal andere persoonlijkheid en gedachtewereld hebben. De een zou best door ervaringen in zijn jeugd met een minderwaardigheidscomplex kunnen rondlopen terwijl de ander totaal geen last van onzekerheden heeft. Toch hebben ze beiden dezelfde bouwstenen en wordt de eerste persoon in zijn leven en geluk belemmert door een constante flow van gedachtespinsels die voor de andere en misschien ook wel de buitenwereld totaal geen relevantie hebben.
Ons ego is zoals M Caplan het zo mooi verwoord de schrijver, regisseur, alle acteurs en recensent in een. Het ego bepaalt het scenario totdat de werkelijke ik het overneemt en we in een staat van ZIJN verkeren. Onder ZIJN verstaan we een open concept die de transcendente werkelijkheid van het leven in het NU beslaat.
Ons ego is dus de grote boosdoener en het resultaat is dat regelmatig in de spirituele wereld de aanval op het ego wordt ingezet. Wij vragen ons persoonlijk af of dat juiste methode is. Hebben we niet het ego eerst nodig om ons te motiveren voor het pad van de verlossing? Het ego hoeft niet in de kerker te belanden, maar zou onze dienaar en niet onze keizer moeten zijn.
Boeddha definieert verlichting als het einde van het leiden en verstand is een van de grootste obstakels om deze toestand te bereiken. Verlichting wordt geassocieerd met een toestand van onafgebroken liefde, gelukzaligheid en vrede. Of verlichting werkelijk voor ons te bereiken valt is misschien wel de vraag en moet en ieder voor zich zelf beantwoorden. Dat neemt niet weg dat het zeker goed mogelijk is om dicht bij te komen en een steeds groter percentage van de tijd en of regelmatig langere tijd in het NU door te brengen.
Wat we moeten onthouden is dat het ego verantwoordelijk is voor onze gedachten van frustraties, angsten, twijfels, onzekerheden en dus van alle gedachten die niets met het moment van NU te maken hebben. Wanneer we er in slagen om ons ego en gedachtewereld minder serieus te nemen, onze huidige situatie te accepteren en niet in elke situatie een onderzoek opstarten om het te onderzoeken of er een probleem van te maken kunnen we progressie boeken in ons streven naar meer tijd in het NU te leven.