Stemcomputer-hackers pikken CDA-stemmen op met Tomtom

Vr 6 Oktober 2006 12:59 | Frank | 3580 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl, de actiegroep die woensdag een stemcomputer hackte, heeft een detector gebouwd die aangeeft wanneer iemand op het CDA-stemt.

Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl heeft ontdekt dat stemcomputers radiosignalen uitzenden, waarmee te achterhalen valt op welke partij kiezers stemmen. "We hebben ontdekt dat de Nedap-stemmachine radiosignalen lekt. Met een heel eenvoudige scanner van 200 euro kun je die signalen opvangen", zo verklaart Maurice Wessling van Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl tegenover Webwereld.

De actiegroep heeft na deze ontdekking de zogenaamde 'CDA-detector' ontwikkeld. "Als iemand op het CDA stemt wordt een typische, andere toon uitgezonden. Dat komt door het accent-teken in de naam van het Christen Democratisch Appèl", zo legt Wessling uit. "Wij hebben een scanner aangesloten op een Tomtom en daar filtersoftware op geïnstalleerd, waarmee we een grafische weergave van de radiosignalen kunnen krijgen. Met deze 'CDA-detector' kunnen we zien wanneer er stemmen op het CDA worden uitgebracht."

Wessling denkt dat het ook mogelijk is om de apparatuur zo te verbeteren dat het stemgedrag gedetailleerd kan worden uitgelezen. "Als we er meer tijd aan besteden en nog een paar honderd euro tegenaan gooien, kunnen we op de display ook zichtbaar maken op welke partijen en kandidaten gestemd is."

De radiosignalen hebben een reikwijdte van maximaal 25 meter, afhankelijk van de stemcomputer en de plek waar deze zich bevindt.

Stemgeheim
"De conclusie van dit alles is dat het stemgeheim weg is, en dat is een keiharde eis voor verkiezingen. Met deze apparaten heb je geen stemgeheim meer, dus ze kunnen niet gebruikt worden bij de verkiezingen", aldus Wessling.

Volgens de actiegroep is de zogenaamde lekstraling moeilijk te voorkomen. "Je moet allerlei aanpassingen doen in de hard- en software. Die aanpassingen moeten vervolgens getest en gekeurd worden en dat lukt nooit meer voor 22 november."

"De keuze is eigenlijk heel simpel. Of je doet deze stemcomputers weg, of je stemt zonder stemgeheim." De actiegroep heeft minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing in een brief (.pdf-bestand) opgeroepen maatregelen te nemen om veilige verkiezingen te waarborgen. "Als die maatregelen in onze ogen niet afdoende zijn, gaan wij de rechtmatigheid van zijn beslissing voorleggen aan de rechter", aldus Wessling.

Bron: WebWereld