Ingezonden Stuk over de Geallieerde bombardementen op Duitse steden
Za 8 Augustus 2020 03:22 |
Astrid Essed |
181 keer bekeken |
0 reacties |
0 x aanbevolen |
Artikel voorlezen
INGEZONDEN STUK OVER DE GEALLIEERDE BOMBARDEMENTEN OP DUITSE STEDEN
ZIE OOK
Vooraf:
De oplettende lezer heeft gezien/gelezen, dat ik een stuk heb geschreven over de Geallieerde bombardementen op Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Oorlogsmisdaden dus.
Zie onder noot 1
Ook is het stuk door Uitpers gepubliceerd [2]
Maar ik vond dat nog niet genoeg, dus heb het in de vorm van een Ingezonden Stuk naar een aantal Nederlandse en Belgische kranten toegestuurd.
Of het gepubliceerd wordt, weet ik natuurlijk niet, maar zie mijn Ingezonden Stuk onder de noten.
Misschien komt hier nog meer over.
Hou dus mijn website in de gaten!
Astrid Essed
NOTEN
[1]
GEALLIEERDE OORLOGSMISDADEN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG/HOE DE ''GOEDE KANT VAN DE GESCHIEDENIS'' SLECHTE DINGEN DEED
ASTRID ESSED
[2]
VERGEET GEALLIEERDE OORLOGSMISDADEN TEGEN DUITSERS NIET
ASTRID ESSED
INGEZONDEN STUK
Ingezonden Stuk
Geachte Redactie,
Het frappeert mij , dat nu, 75 jaar na de bevrijding van de nazi terreur, nog steeds wordt ontkend of gebagatelliseerd, dat de Brits-Amerikaanse bombardementen op Duitse steden oorlogsmisdaden waren.
Natuurlijk was er een achtergrond:
Nadat tijdens de Blitz bij Duitse bombardementen op Britse steden meer dan 40 000 Britse burgers om het leven waren gekomen, volgde de vergelding, niet alleen uit wraak, maar als middel om de Duitse oorlogsindustrie en economie te treffen.
Een ander belangrijk doel van die Britse bombardementen was de hoop, dat de Duitse bevolking tegen het nazi regime in opstand zou komen.
Nogal ongerijmd, lijkt mij, omdat de dood uit de lucht door de Geallieerden werd veroorzaakt, die hiervoor dus volledige verantwoordelijkheid droegen.
Het was dan ook vanzelfsprekend. dat de Duitse bevolking steeds vijandiger werd tegen de Geallieerden, die immers verantwoordelijk waren voor de dood van hun naasten.
Niet alleen zijn bombardementen op burgerdoelen moreel verwerpelijk, ook in die tijd wees artikel 25 van het Landoorlogsreglement [Haags Verdrag, 1907] er al op, dat het viseren van burgers en burgerdoelen verboden was, in tegenstelling tot militaire doelen.
Toch werd er gebombardeerd, met brandbommen, die -letterlijk- hele vuurstormen veroorzaakten op Duitse steden, zelfs dorpen, waarbij mensen stikten in schuilkelders of levend verbrandden.
Zo werd Keulen in 1942 aangevallen met 1000 Britse bommenwerpers en werd in februari 1945 het stadje Pforzheim zodanig te grazen genomen, dat 30 procent van de bevolking om het leven kwam.
Werd de nazi top getroffen?
Welnee, gewone burgers.
Het meest genadeloze was, dat er nog in mei 1945, toen Duitsland zich al bijna overgaf, werd gebombardeerd.
Niet alleen het bombardement op Dresden [februari 1945] was een oorlogsmisdaad, al die andere bombardementen ook.
In totaal zouden meer dan een half miljoen Duitse burgers het leven laten, miljoenen daklozen.
Hoog tijd om te erkennen, dat de ''goede kant van de geschiedenis'' ook misdaden op zijn geweten heeft en niet alleen Hiroshima en Nagasaki.
Astrid Essed
Amsterdam