Si vis pacem, para bellum.

maandag 9 juli 2012 19:03 | Wouter ter Heide. | 2057 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

 Gezien de voortschrijdende bezuinigingen op ons defensieapparaat, heeft het er alle schijn van dat de oude wijsheid ‘wie vrede wil, bereide zich voor op de oorlog’, zijn zeggingskracht verloren heeft. Niets is minder waar.

Het ‘si vis pacem, para bellum’ is namelijk springlevend, getuige de op gang komende verkiezingsstrijd. Op bijdetijdse beschaafde wijze, ofwel met toenemend verbaal geweld, zal deze partijpolitieke machtsstrijd de komende maanden gevoerd worden vanuit deze oude wijsheid. Ten diepste streeft elke partij immers naar vrede, ter realisering waarvan men elkaar hardhandig de beleidstent probeert uit te vechten! Bikkelharde gevechten waar de media deze zomer uitvoerig kond van zullen doen. Wat de overwinning daarvan betreft gooit de PvdA hoge ogen, gezien de grootte (2,1 miljoen euro) van haar oorlogskas.

Het is echter een illusie te denken dat een overwinning van links het ultieme politieke doel - VREDE - dichterbij zal brengen. Vrede is nu eenmaal niet te koop en laat zich daarnaast niet vangen onder een partijpolitiek hoedje van welke ideologische of theologische makelij dan ook. Het vreemde is dat de diverse campagneteams aan die waarheid geen enkele boodschap hebben. Desondanks geven ze allemaal voor het algemeen belang hoog in het vaandel te hebben staan. How can?

Bron: Diverse media.

 Quote

The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art and all science. He to whom this emotion is a stranger, who can no longer pause to wonder and stand rapt in awe, is as good as dead: his eyes are closed.
Albert Einstein