Herdenking 9/11.

Do 8 September 2011 08:58 | Wouter ter Heide. | 3904 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

 

Wereldwijd zal zondag teruggekeken worden op de terroristische aanslagen die tien jaar geleden de wereld door elkaar schudde. Helaas heeft de Amerikaanse reactie daarop, de ‘war on terror’, de wereld er niet stabieler niet veiliger op gemaakt. Daarvoor had president Bush zijn oor te luisteren moeten leggen bij zijn Nederlandse collega, premier Kok.
In zijn reactie op de ongehoorde terreurdaden wierp Kok namelijk de vraag op hoe het toch komt dat de grootste democratie zoveel haat en agressie oproept in bepaalde delen van de wereld. Door onze deelname aan de ‘war on terror’ is die richtinggevende vraag jammer genoeg in de lucht blijven hangen. Hopelijk weet premier Rutte dat aanstaande zondag ongedaan te maken, tijdens de herdenking van 10 jaar 9/11.
Op termijn zal daardoor namelijk de unilaterale ‘war on terror’ ingeruild kunnen worden voor de multilaterale ‘struggle for human richths’. De mondiale mensenrechtenstrijd die recht doet aan het alomvattende begrip democratie, dat in wezen staat voor de vredelievende mondiale samenleving.
Voor de maatschappelijke vertaling daarvan schiet het gangbare parlementaire en monetaire gedachtegoed ten enenmale tekort, daar dat niet helend maar verdelend is. Vandaar dat verwerkelijking van het VN- of vredesideaal een illusie zal blijven, zolang partijpolitici en economen het maatschappelijk debat blijven bepalen. Vrede is immers links noch rechts, laat staan te koop!
Om dit duidelijk te maken ligt hier voor de media, waar de ware macht ligt, een uitgesproken taak weggelegd. Hopelijk weten zij zich daar op gepaste wijze van te kwijten.
Bron: Diverse media.