Algemeen belang.

Do 25 Februari 2021 18:00 | Wouter ter Heide. | 58 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Alle goede bedoelingen ten spijt zal de brief van premier Rutte aan alle Nederlanders, ‘Samen naar de eindstreep. En verder’ (https://www.vvd.nl/samen/), niet leiden tot de door hem beoogde overheid met ‘een menselijk gezicht’.

Dat neemt niet weg dat ik overtuigd ben van Rutte’s goede bedoelingen. Alleen zal hij die nooit kunnen waarmaken. Niet uit onwil, maar omdat hij simpelweg het daarvoor benodigde inzichtelijk vermogen mist. Een fundamentele tekortkoming, die baanbrekend uitzicht uitsluit. Zonder inzicht nu eenmaal geen uitzicht. Een waarheid als een koe, waaraan de te verwachten klinkende verkiezingsoverwinning van de VVD op 17 maart, niets zal afdoen. Integendeel!

Desondanks is ‘een overheid met een menselijk gezicht’ geen utopie, maar zonder meer haalbaar. Alleen is daarvoor een stelsel nodig van een hogere democratische orde, dan de huidige parlementaire-monetaire.

Een alomvattend samenwerkingsverband waarin kortzichtige parlementaire en monetaire belangen, waar verkiezingen in feite om draaien, ondergeschikt zijn aan het overstijgende - niet aan plaats- en tijdgebonden - algemeen belang: “Het behoud van de leefbaarheid van onze planeet”.

Wouter ter Heide.