Klimaattop.

Vr 11 December 2009 15:24 | Wouter ter Heide. | 2722 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

 

Beheersing klimaatprobleem vraagt om meer dan reductie CO2-uitstoot.
 
De klimaattop draait in wezen om het algemeen belang, de leefbaarheid van onze planeet. Voor het waarborgen daarvan is een eensgezinde mondiale aanpak vereist, gestoeld op een dito levensopvatting die religieus noch ideologisch van aard is.
Wat dat betreft valt te denken aan de Gaia-hypothese, die onze planeet beschouwt als één levend gigaorganisme, waar de mens niet boven staat maar deel van is.
De klimaattop nu leent er zich bij uitstek voor om te testen of deze gedachte voldoende draagkracht heeft in de wereld, zodat in Kopenhagen de kiem kan worden gelegd voor een daarop gestoeld wereldbeleid. De Nederlandse delegatie zou tot die broodnodige kiemvorming de aanzet kunnen geven, door het lanceren van de Gaia-hypothese op de klimaattop. Dankzij de grote retorische kwaliteiten en de uitgebreide netwerken waarover onze delegatieleden beschikken, moet die lancering voor hen een fluitje van een cent zijn. De vraag is alleen of zij ook het vermogen bezitten om over de eigen (nationaal en partijpolitiek gekleurde) schaduw heen te springen, ofwel het eigenbelang ondergeschikt te maken aan het algemeen belang.
Bron: Diverse media.