Oplossend vermogen G20 nihil.

woensdag 19 november 2008 08:37 | Wouter ter Heide. | 2997 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Wat de bestrijding van de kredietcrisis betreft, is de prestigieuze G20-top afgelopen weekend in Washington blijven steken in een slotverklaring die bol staat van intentieverklaringen. Meer zit er ook niet in, omdat de financiële wereld van nature niet zelfdragend is. Daardoor moet zij bij een crisis met kunstgrepen (kapitaalinjecties, renteverlagingen e.d.) staande gehouden worden. Bij deze reddingsoperaties staat echter niet het algemeen belang maar het eigenbelang - de machtspositie van de financiële wereld - centraal. Vandaar dat de strategie van de G20 (onder aanvoering van de VS) er in wezen op gericht is de dictatoriale wereldorde in stand te houden, waarin het principe ‘wie betaalt, bepaalt’ koning kraait.
Om hieraan een eind te maken, zal deze absurde realiteit publiekelijk aan de kaak gesteld moeten worden, waarvoor de publieke omroep zich bij uitstek leent. Automatisch komt daardoor de weg vrij voor de creatie van een democratisch geordende wereld. Een mondiale samenleving waarin niet het geld maar de mens bepalend is, ofwel waarin de plaats- en tijdgebonden wetten van de vrije markt zijn overruled door de universele rechten van de mens. Een wereld waarin het algemeen belang feilloos spoort met het eigenbelang. Kortom, de democratie in optima forma.
Bron: Metro, 17 november.

 Quote

Iedereen ontdekt vroeger of minder vroeg in zijn leven dat het volmaakte geluk onbereikbaar is, maar weinigen staan stil bij de tegenovergestelde gedachte: dat hetzelfde geldt voor het volmaakte ongeluk. De krachten die zich tegen de verwezenlijking van die beide uitersten verzetten zijn van dezelfde aard: ze komen voort uit onze menselijke staat, die niets dat oneindig is verdraagt.
Primo Levi