Excuses toeslagenaffaire.

Ma 11 Oktober 2021 15:06 | Wouter ter Heide. | 100 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De vraag of de excuses van de rechterlijke macht in de toeslagenaffaire welgemeend zijn, doet niets af aan de (onderliggende) vraag of de excuses niet meer zijn dan een doekje voor het bloeden. Want excuses sec nemen de (onderliggende) onrechtgevoelens nu eenmaal niet weg. Wat dat betreft staat de toeslagenaffaire echter niet op zich. Integendeel! Want niet alleen in Nederland, maar wereldwijd vieren onrechtgevoelens hoogtij in het beleid.

Gelukkig is het daarmee gepaard gaande doemdenken te doorbreken door ons ons bewust te worden van de geest van onze tijd. De tijdgeest die doortrokken is van de alom onderschreven en inspirerende Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Voor de politieke vertaling daarvan zou Den Haag het voortouw kunnen nemen. Maar niet door Rutte-IV in het zadel te helpen, maar door het besef dat de juridische basis van zo'n alomvattend ideëel beleid nooit een dictatoriale (wie regeert dicteert en wie betaalt bepaalt) kan zijn, maar een puur democratische (“We the people”) dient te zijn.

Een overstijgende (niet aan plaats- en tijdgebonden) beleidskoers, geënt op het immer gekoesterde vredesideaal, waar anno 2021 de Verenigde Naties voor staan.

Wouter ter Heide,