Het Vaticaan ziet nu wel brood in tempeliers
De heilige graal zelf is het niet, maar liefhebbers van de Da Vinci Code kunnen voor een slordige zesduizend euro nu wel een stukje geschiedenis van de roemruchte orde der tempeliers in handen krijgen, dat eeuwenlang verborgen lag in de geheime archieven van het Vaticaan.
In een exclusieve uitgave en in beperkte oplage brengt het Vaticaan een kopie van een 14de eeuws document naar buiten met nieuwe informatie over het proces tegen de Tempeliers, toen deze orde van kruisvaarders terechtstond wegens ketterij. Het document werd in 2001 ontdekt in de immense archieven van het Vaticaan. Het bleek een afschrift van het proces tegen de grootmeester Jacques de Molay. Het driehonderd pagina's tellende document onthult onder meer dat paus Clement V de orde aanvankelijk vrijsprak van ketterij, maar schuldig bevond aan immoreel gedrag en dat hij zich voornam om de orde te hervormen. Onder druk van de Franse koning Filips IV (Filips de schone) draaide hij zijn besluit echter terug en vanaf 1312 werden de Tempeliers alsnog vervolgd.
Uitgeverij van het Vaticaan Scrinium drukt het document Processus Contra Templarios (het proces tegen de tempeliers) in een oplage van 799 exemplaren. De verkoopprijs bedraagt 5.900 euro. Het achthonderdste exemplaar zal aangeboden worden aan paus Benedictus XVI. Dat zei Barbara Frale van het Vaticaan, die het document zes jaar geleden vond.
Vervloekte mensen
De vondst was echter meer dan een terloopse trouvaille waarvan er dertien in een dozijn kunnen. Uit het document valt af te lezen dat paus Clemens V al in 1314 de Tempelridders heeft vrijgesproken van godslaster. Twee jaar dus nadat hij de orde had opgeheven op grond van een door folter verkregen bekentenis van grootmeester De Molay. Volgens Frale eindigt het document met een pauselijke absolutie voor de orde. Een afloop die nooit openbaar gemaakt is. “Zevenhonderd jaar hebben we geloofd dat de Tempeliers als vervloekte mensen gestorven waren”, aldus Frale. “Dit stuk spreekt hen echter vrij.”