Computerveiligheid overheid VS krijgt maar net een voldoende
Het Amerikaanse ministerie van Homeland Security behaalde tussen 2003 en 2005 elk jaar de laagst mogelijke kwalificatie in onderzoeken naar de veiligheid van zijn computersystemen. Dit jaar is er reden tot feestvreugde: het ministerie kreeg een 'D' in plaats van de traditionele 'F'.
Het zevende jaarlijkse rapport van de Committee on Oversight and Government Reform geeft de Amerikaanse overheid gemiddeld een magere 'C-'. De betreffende commissie onderzocht, in opdracht van het Huis van Afgevaardigden, ook dit jaar weer hoe de diverse ministeries en andere overheidsorganisaties op ict-problemen reageren, wat er aan scholing voor de ambtenaren beschikbaar is en of er een solide backupbeleid is. Sommige organisaties doen het al jaren goed: de ministeries van Milieu en Volkshuisvesting en de organisaties die ambtenarensalarissen en uitkeringen verzorgen, kregen dit jaar weer een 'A'. Andere, bepaald niet minder belangrijke clubs willen het maar niet leren: de ministeries van Financiën, Onderwijs, Defensie, Binnenlandse Zaken, Handel en Landbouw en de commissie die de controle over toepassing van kernenergie heeft scoorden dit jaar alle een 'F', en voor de meeste was dat niet de eerste keer.
Dat het ministerie van Homeland Security, dat zich tenslotte met staatsveiligheid bezig houdt, nog altijd maar matig presteert, zou volgens sommigen komen doordat dit ministerie met gevoelige informatie werkt, die volgens de verantwoordelijken af en toe maar beter kan verdwijnen. Momenteel ligt het Witte Huis onder vuur omdat vijf miljoen e-mails, die volgens de wet bewaard hadden moeten worden, zijn verdwenen. Onder de missende mails bevinden zich schrijfsels van de omstreden Witte Huis-Chief of Staff Karl Rove, die licht hadden kunnen werpen op een schandaal met betrekking tot het ontslag van een aantal landsadvocaten. Afgevaardigde Henry Waxman, die voorzitter van de Oversight and Government Reform-commissie is, zag zich in dat verband genoodzaakt om overheidsdiensten aan te schrijven met het verzoek om alle e-mails van het Witte Huis goed te bewaren. Een woordvoerster van het Witte Huis liet desgevraagd weten dat er 'een blunder is begaan'. Het zal het rapportcijfer voor de backupstrategie geen goed hebben gedaan.