Beste kankermedicijn voor ziekenhuis te duur

Do 22 Februari 2007 12:01 | Truthseeker | 5162 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Zo'n 1000 kankerpatiënten kregen vorig jaar niet de beste medicijnen voorgeschreven omdat het ziekenhuis dat hen behandelde die te duur vond.

Minder effectief
Dat meldt het AD. De krant baseert zich op onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Omdat hun budget te laag is, blijken ziekenhuizen te kiezen voor goedkopere medicijnen die minder effectief zijn.

Specialisten
Zo wordt afgezien van de medicijnen Herceptin (tegen borstkanker) en Velcade (beenmergkanker). Die zijn duur, maar volgens specialisten werken zij wel het best.

Tienduizenden euro's
Behandelingen met de dure medicijnen kosten volgens NFK-directeur Huijbregts per patiënt tienduizenden euro's per jaar. "Een ziekenhuisdirecteur kan voor dat geld ook een verpleegkundige aanstellen", aldus Huijbregts. "Maar die afweging moet niet op het bordje van het ziekenhuis, de oncoloog of de verzekeringsmaatschappij liggen. De politiek moet daar een beslissing over nemen."

Bron: diverse

Reacties

    Cardiologen woedend om schrappen hartmedicijn

    Wo 28 Maart 2007 10:05 | Truthseeker |

    Nederlandse cardiologen zijn verbijsterd omdat een farmaceutisch bedrijf plotseling stopt met de productie van een levensreddend middel tegen acute, gevaarlijke hartritmestoornissen. De beslissing, die ingrijpende gevolgen heeft voor zeker duizend patiënten per jaar, is genomen omdat het medicijn niet langer rendabel is.

    Cardioloog prof.dr. Arthur Wilde, hoogleraar in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en voorzitter van een werkgroep van hartritmespecialisten, hekelt het besluit van farmaceut Bristol-Myers Squibb. ,,Mijn collega’s en ik gebruiken het middel al jaren succesvol, er is dit weekend in het AMC nog een leven mee gered. Het ergste is nog dat het om louter economische redenen uit de handel wordt gehaald.’’

    De ophef draait om het medicijn Pronestyl. Het wordt via een injectie toegediend om te voorkomen dat een patiënt plotselinge hartritmestoornissen niet overleeft. Zo’n situatie treft in Nederland jaarlijks ongeveer duizend patiënten.

    Wilde: ,,In die gevallen is dit middel de beste keuze. Het alternatief, het toedienen van elektroshocks, geldt als zeer belastend voor patiënten. Ook al omdat zij dan onder narcose moeten. Bovendien zijn shocks niet zonder risico’s bij vaak toch al kwetsbare hartpatiënten.’’

    De Nederlandse vestiging van Bristol-Myers Squibb in Woerden, bevestigt dat Pronestyl uit de handel gaat omdat de productie te weinig oplevert. ,,Dat besluit werd op internationaal niveau genomen, al betreuren wij de gevolgen voor Nederland ten zeerste,’’ zegt woordvoerder Aglae Weijers. Volgens Weijers wil het bedrijf nog proberen voorraden uit buitenlandse vestigingen naar Nederland te halen. ,,Daarbij gaat het om een tijdelijke oplossing. Een mogelijkheid voor de toekomst is dat een andere fabrikant de productie overneemt.’’

    Volgens de Stichting Hoofd Hart en Vaten (SHHV), een samenwerkingsverband van zeven patiëntenorganisaties op het gebied van hart- en vaatziekten, ‘kan de fabrikant het niet maken het geneesmiddel van de markt te halen als het medisch noodzakelijk is, en er geen gelijkwaardige alternatieven zijn’.