VS en India sluiten een nucleair akkoord

Do 2 Maart 2006 14:23 | Frank | 2792 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Verenigde Staten en India gaan vanaf nu nucleaire technologie uitwisselen. De Amerikaanse president George W. Bush en Indiaas premier Manmohan Singh hebben daarover in Delhi een akkoord ondertekend.


Het bezoek van president Bush aan India moet een nieuw tijdperk in de relaties tussen beide landen inluiden. Tot eind de jaren 80 was India nog een bondgenoot van Rusland. Het belangrijkste Amerikaans-Indiase akkoord gaat over nucleaire samenwerking. De VS zullen kerntechnologie en -infrastructuur leveren aan India. In ruil zal dat land internationale controles op zijn kerninstallaties toelaten.

India heeft het non-proliferatieverdrag tegen de verspreiding van kernwapens nooit ondertekend en is een kernmacht geworden. Het akkoord met de VS slaat evenwel enkel op vreedzame kernenergie.

Critici vinden het een verkeerd signaal naar landen als Iran of Noord-Korea die regelmatig overhoop liggen inzake controles op hun kerninstallaties. Anderzijds heeft India door zijn forse economische groei veel energie nodig.

Het bezoek van president Bush aan India moet een nieuw tijdperk in de relaties tussen beide landen inluiden. Tot eind de jaren 80 was India nog een bondgenoot van Rusland. Het belangrijkste Amerikaans-Indiase akkoord gaat over nucleaire samenwerking. De VS zullen kerntechnologie en -infrastructuur leveren aan India. In ruil zal dat land internationale controles op zijn kerninstallaties toelaten. India heeft het non-proliferatieverdrag tegen de verspreiding van kernwapens nooit ondertekend en is een kernmacht geworden. Het akkoord met de VS slaat evenwel enkel op vreedzame kernenergie. Critici vinden het een verkeerd signaal naar landen als Iran of Noord-Korea die regelmatig overhoop liggen inzake controles op hun kerninstallaties. Anderzijds heeft India door zijn forse economische groei veel energie nodig.


VS willen ook uit Indiase economie graaien
Tijdens het bezoek van Bush zijn er nog andere akkoorden ondertekend.

Zo komt er ook een nauwe samenwerking op het vlak van wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling. Beide landen staan erg sterk in informatietechnologie (IT), maar er komt ook samenwerking inzake landbouw en goedkope geneesmiddelen.

De Indiase economie groeit jaarlijks met 8 procent en Amerikaanse bedrijven willen contracten binnenrijven voor de uitbouw van infrastructuur in het enorme land.

Vooral inzake energie en IT zijn er belangen. Bush zal ook een bezoek brengen aan Hyderabad, een van de IT-centra in het zuiden van India. Daarna gaat hij naar Pakistan.
Amerikaans-Indiase as in de maak?
India was tot begin de jaren 90 een bondgenoot van Rusland, maar sindsdien is wereld erg veranderd.

De groei van China heeft tot onevenwichten geleid in de regio. De Verenigde Staten, Japan en andere landen zien in India een strategisch tegengewicht tegenover China.

Tegelijk is India als overwegend hindoeïstisch land een bondgenoot in de strijd tegen het moslimterrorisme geworden. Ook daar zullen Washington en Delhi ongetwijfeld meer gaan samenwerken.

De VS moeten dan wel de relatie met Pakistan behouden. Dat is een rivaal van India, maar tegelijk een bondgenoot van de VS in de strijd tegen moslimterreur.

Bron: VRTNieuws