Microsoft beklaagt Europese Commissie

Ma 6 Februari 2006 01:18 | Frank | 3028 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Microsoft claimt dat ze niet het recht krijgt zich te verdedigen in de zaak waar ze door de Europese Commissie veroordeeld werd wegens monopolistisch gedrag.
Het softwarebedrijf stuurde commissaris Neelie Kroes een brief waarin Microsoft claimt dat haar het recht op een eerlijke verdediging wordt onthouden. De brief maakt deel uit van een al jaren slepend juridisch steekspel tussen Microsoft en de Europese Commissie.


‘Bedrijfsgeheimen’
In 2004 werd Microsoft veroordeeld vanwege monopolistisch marktgedrag in Europa. Ze kreeg een geldboete van bijna 500 miljoen euro opgelegd en moest tevens delen van de broncode voor samenwerkingssoftware publiceren. Over dat laatste leeft Microsoft nu in onmin met de Europese Commissie. Het bedrijf meent dat die broncode in de categorie 'bedrijfsgeheimen' valt. De Commissie vindt van niet.

Commissaris Neelie Kroes wil vaart in de Microsoft-zaak krijgen en dreigde meerdere malen een geldboete uit te delen. Als het softwarebedrijf niet of niet goed reageert voor 15 februari op de Commissiebezwaren gaat Kroes een dagelijkse geldboete eisen van twee miljoen euro, te berekenen vanaf 15 december 2005. Microsoft vroeg gisteren verlenging van die deadline aan.

Geen toegang
Microsoft meent echter dat ze niet goed kan reageren op de publicatie-eisen van de Europese Commissie omdat ze geen toegang heeft tot alle relevante juridische documenten. Volgens het softwarebedrijf zijn er 100 brieven en memo's, maar heeft ze slechts toegang tot 29 documenten. Van die 29 zijn er 25 brieven uit correspondentie van Microsoft en de Commissie zelf. Het softwarebedrijf wil alle documenten zien om voor 15 februari een antwoord aan Kroes te kunnen formuleren.

De reden dat Microsoft geen volledige inzage krijgt in de 75 documenten, is dat ze bedrijfsgeheimen van derden bevatten. De Commissie laat aan de Financial Times weten dat er nog geen concrete beslissing is genomen over het al dan niet verstrekken van de gegevens. Daarover spreekt ze nu met de onafhankelijke tussenpersoon die het getouwtrek tussen de Commissie en Microsoft begeleidt en toeziet op de uitvoering van de Europese straffen uit 2004.

Recent zei Microsoft nu aan de eis van opening van broncode te voldoen. De Europese Commissie moet dit nog beoordelen.
Bron: Planet.nl