Ronselaars leveren Chinese nieren via internet

Vr 20 Januari 2006 10:41 | Frank | 4185 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) gaat haar leden waarschuwen voor ronselaars die via internet nieren uit China aanbieden. De nieren zijn afkomstig van Chinezen die de doodstraf hebben gekregen.

De patiëntenvereniging sloeg afgelopen maand alarm toen bleek dat inmiddels zo’n tien Britse patiënten zich hebben laten overhalen om een operatie in China te ondergaan. ‘Het is een markt in China. Ze bieden hun waar eerst op de Engelstalige markt aan. Straks is de rest van Europa aan de beurt’, zegt Dietske van der Brugge, beleidsmedewerkster van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Volgens de Rotterdamse hoogleraar transplantatiechirurgie, Jan IJzermans, reizen vanuit Israël inmiddels elke maand zo’n dertig patiënten naar China voor een orgaantransplantatie, meestal van een nier.


In de VS vragen artsen zich af of ze verplicht zijn nazorg te bieden aan patiënten die in China een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Vooral Amerikanen met een Aziatische achtergrond zouden zich in China laten opereren.

Ronselaars zijn nog niet gesignaleerd in Nederland, maar op internet bieden twee Chinese instituten nieren, levers, longen, alvleesklieren en harten aan. Over de herkomst van de organen wordt niet geheimzinnig gedaan. ‘Van geëxecuteerde gevangenen’, meldt de website van het Bejing International Medical Support Network Center (www.bek-transplant.com) in de rubriek veelgestelde vragen.

Wie naar China vliegt, heeft uiterlijk binnen een maand een nieuwe nier, belooft deze website. ‘Dat roept de vraag op of gevangenen op bestelling geëxecuteerd worden’, waarschuwt de Nierpatiënten Vereniging in haar tijdschrift Wisselwerking, dat binnenkort verschijnt. ‘Wanneer de buitenlandse patiënt zich meldt, wordt blijkbaar de gevangene met de juiste bloedgroep en juiste weefselkenmerken geëxecuteerd’, concludeert het artikel.

Op de website staan ook de prijzen per orgaan vermeld, inclusief de operatie en exclusief de reis. Een nier is het goedkoopst: 60duizend dollar. Het tienvoudige van wat een Chinees in rekening wordt gebracht. De ronselaars in Groot-Brittannië zijn overigens goedkoper. Zij bieden al een niertransplantatie aan voor 34duizend euro.

Orgaantoerisme is volgens de Rotterdamse hoogleraar IJzermans alleen te voorkomen als de overheid iets doet aan het enorme tekort aan donoren. Maar daar is volgens hem nog weinig zicht op.

De Nierpatiënten Vereniging Nederland is tegen elke vorm van commerciële orgaandonaties en vindt de Chinese praktijken walgelijk. ‘Maar als het donortekort niet wordt opgelost, is het niet de vraag of iemand bezwijkt voor een koopnier, maar wanneer dat gebeurt’, aldus Gerard Boekhoff, directeur van de NVN. ‘Je kan het van zo’n individuele patiënt wel begrijpen, maar als land moet je deze praktijken gewoon niet willen’, aldus Boekhoff.

Bron: Volkskrant

Reacties

  "Nieuwe Nier NU" reageert op "Nierpatienten Vereniging Nederland"

  Di 15 Mei 2007 15:12 | Job |

  "Nieuwe Nier NU" reageert op "Nierpatienten Vereniging Nederland"

  Di 15 Mei 2007 16:21 | Job |

  De Nierpatienten Vereniging Nederland houdt er net als de Nederlandse Staat rare kronkels op na  t.o.v. orgaantoerisme.Uiteindelijk bevorderen zij orgaantoerisme door hun handelen. De volgende feiten maken dat duidelijk:


  1.In Nederland is de behoefte aan donornieren zo veel groter dan het aanbod dat er een wachtlijst is, waarvan jaarlijks 200 nierpatienten komen te overlijden. Dat komt doordat de regering, trouw gevolgd door de "Nierstichting Nederland" en de "Nierpatienten Vereniging Nederland" een goed behoeftedekkend donatiesysteem slechts met de mond belijden.


  2. De Gezondheidsraad heeft onlangs in een advies aan de regering donatie via schenking of via ruil van donornieren afgeraden als discriminerend. Er zouden zo nierpatienten ten onrechte vooruitgeholpen kunnen worden op de wachtlijst.


  3. Koop en verkoop van organen is wettelijk verboden in Nederland.


  Wat te denken van nierpatient X die uit pure overlevingsdrang naar een uitweg zoekt? Tientallen hypermoderne ziekenhuizen all over the world bieden hun diensten aan aan patienten all over the world. Zij leveren donororganen en operaties. En worden bezocht  door duizenden nierpatienten. Zoals altijd bij meer vraag dan aanbod ontstond hier een markt. En wel buiten de Nederlandse invloedssfeer. Een 'zwarte' markt met scherpe kantjes, want waar komen de donornieren vandaan en tegen welke voorwaarden stonden de donoren nieren af?


  Hoe komt die markt eigenlijk tot stand? In ieder geval mede door toedoen van de Nederlandse Staat en beide nierpatientenorganisaties. Zij zorgden immers voor een tekort aan donornieren. Eerst de voorwaarden voor een markt scheppen en daar vervolgens tegen zijn. Gekker kan bijna niet.!Zij laten bovendien zo niet alleen de Nederlandse nierpatient in de kou staan maar ook de buitenlandse leverancier van de donornieren.


  Daardoor ontstond in december 2006 de initiatiefgroep "Nieuwe Nier NU", de enige organisatie die zowel voor de nierpatient staat als ook  aan de belangen van  de  buitenlandse donor denkt.  "Nieuwe Nier NU" houdt het simpel, heeft slechts één doel: zo snel mogelijk een behoefte dekkend nierdonatiesysteem helpen opzetten. Als het niet anders kan dan maar met betaalde of gesubsidieerde donoren. Dan zullen de wachtlijsten, de jaarlijkse 200 wachtlijstdoden en de uitwassen van orgaantoerisme vanzelf verdwijnen. De Nederlandse regering en beide reguliere nierpatiëntenorganisaties hebben inmiddels voor voldoende ellende gezorgd door hun prioriteit voor een goed dekkend donatiesysteem alleen met de mond te belijden.


  Job te Pas


  "Nieuwe Nier NU"


  https://niertekoop.blogspot.com/" target="_blank">http://niertekoop.blogspot.com/