Ronselaars leveren Chinese nieren via internet
AMSTERDAM - De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) gaat haar leden waarschuwen voor ronselaars die via internet nieren uit China aanbieden. De nieren zijn afkomstig van Chinezen die de doodstraf hebben gekregen.
De patiëntenvereniging sloeg afgelopen maand alarm toen bleek dat inmiddels zo’n tien Britse patiënten zich hebben laten overhalen om een operatie in China te ondergaan. ‘Het is een markt in China. Ze bieden hun waar eerst op de Engelstalige markt aan. Straks is de rest van Europa aan de beurt’, zegt Dietske van der Brugge, beleidsmedewerkster van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.
Volgens de Rotterdamse hoogleraar transplantatiechirurgie, Jan IJzermans, reizen vanuit Israël inmiddels elke maand zo’n dertig patiënten naar China voor een orgaantransplantatie, meestal van een nier.
In de VS vragen artsen zich af of ze verplicht zijn nazorg te bieden aan patiënten die in China een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Vooral Amerikanen met een Aziatische achtergrond zouden zich in China laten opereren.
Ronselaars zijn nog niet gesignaleerd in Nederland, maar op internet bieden twee Chinese instituten nieren, levers, longen, alvleesklieren en harten aan. Over de herkomst van de organen wordt niet geheimzinnig gedaan. ‘Van geëxecuteerde gevangenen’, meldt de website van het Bejing International Medical Support Network Center (www.bek-transplant.com) in de rubriek veelgestelde vragen.
Wie naar China vliegt, heeft uiterlijk binnen een maand een nieuwe nier, belooft deze website. ‘Dat roept de vraag op of gevangenen op bestelling geëxecuteerd worden’, waarschuwt de Nierpatiënten Vereniging in haar tijdschrift Wisselwerking, dat binnenkort verschijnt. ‘Wanneer de buitenlandse patiënt zich meldt, wordt blijkbaar de gevangene met de juiste bloedgroep en juiste weefselkenmerken geëxecuteerd’, concludeert het artikel.
Op de website staan ook de prijzen per orgaan vermeld, inclusief de operatie en exclusief de reis. Een nier is het goedkoopst: 60duizend dollar. Het tienvoudige van wat een Chinees in rekening wordt gebracht. De ronselaars in Groot-Brittannië zijn overigens goedkoper. Zij bieden al een niertransplantatie aan voor 34duizend euro.
Orgaantoerisme is volgens de Rotterdamse hoogleraar IJzermans alleen te voorkomen als de overheid iets doet aan het enorme tekort aan donoren. Maar daar is volgens hem nog weinig zicht op.
De Nierpatiënten Vereniging Nederland is tegen elke vorm van commerciële orgaandonaties en vindt de Chinese praktijken walgelijk. ‘Maar als het donortekort niet wordt opgelost, is het niet de vraag of iemand bezwijkt voor een koopnier, maar wanneer dat gebeurt’, aldus Gerard Boekhoff, directeur van de NVN. ‘Je kan het van zo’n individuele patiënt wel begrijpen, maar als land moet je deze praktijken gewoon niet willen’, aldus Boekhoff.