Recherche speurt p2p criminelen op
Op Webwereld is een interview met Rob van Dalen, Hoofd Team Digitale Expertise (TDE) van de Nationale Recherche, verschenen. Naast het TDE werken bij de Nederlandse politie overigens ongeveer nog 115 digitale experts, maar daarbij maakt van Dalen de opmerking dat het daarbij meestal gaat om politiemensen met een bijkomende ict-opleiding en het kennisniveau volgens hem nog een stapje omhoog mag.
Maar liefst 84 procent van de digitale rechercheurs is afkomstig uit politiekringen en daardoor heeft men eigenlijk niet genoeg specialistische kennis in huis. In het Team Digitale Expertise zijn er evenveel ict-specialisten als agenten met een extra opleiding actief en dat is volgens hem ideaal. De ploeg waarover van Dalen de dagelijkse leiding heeft, houdt zich vooral bezig met terrorisme. Voor een zogenaamde 'white hat'-hacker die weinig of geen schade aanricht kan de rechercheur naar eigen zeggen overigens wel nog begrip opbrengen. Daarnaast onderzoekt men heel wat fraudegevallen en handel in verdovende middelen, en verleent men bijstand bij andere zaken.
Een van de activiteiten van het TDE houdt ook het controleren van p2p-netwerken in op de uitwisseling van illegaal materiaal. Daarbij gebruikt deze rechercheafdeling naar eigen zeggen een vooruitstrevende technologie waarbij men een computersysteem voorziet van een database met bekende kinderpornobestanden. Dit systeem maakt vervolgens verbinding met een p2p-netwerk als Kazaa en vraagt de gedeelde-bestandenlijst op van gebruikers die een van de gecatalogeerde bestanden opzoekt. Bij een eerste test had men na twee weken al zestien 'zeer serieuze verdachten', zo vertelt van Dalen enthousiast. Ondertussen is Geochelone (bekijk link want als het programma zo snel is als de gekozen naam mmm... kan nog wel ff duren dan), zoals het systeem gedoopt werd, al actief in meer dan 35 landen. Overigens wordt in het interview alleen melding gemaakt van Kazaa, wat ten aanzien van het innovatieve karakter van de TDE de nodige vraagtekens doet rijzen.