Gemeentes kunnen drop-outs leerwerkplicht opleggen

Do 24 November 2005 17:15 | Frank | 2291 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG (ANP) - Gemeentes kunnen drop-outs gaan dwingen om naar school te gaan of te gaan werken. Het gaat om jongeren tussen de 18 en 23 jaar die geen diploma hebben, niet werken en geen uitkering hebben.

Dat hebben minister Van der Hoeven (Onderwijs) en de Tweede Kamer donderdag met elkaar afgesproken. Verder komt er voor voortijdige schoolverlaters een verlenging van de leerplicht tot 18 jaar. Tot nu toe hoeft deze groep nog maar een of twee dagen naar school, straks moeten zij de hele week onderwijs volgen, al of niet in combinatie met een baan. Met de maatregelen moet het grote aantal voortijdige schoolverlaters, die geen diploma hebben op minstens mbo-2 niveau, worden teruggedrongen.

Gemeentes mogen aan de hand van landelijke richtlijnen zelf bepalen welke jongeren tussen de 18 en 23 ze naar school willen sturen, verplichten tot een baan of een combinatie van beide. Kamer en minister kiezen daarvoor omdat in bijvoorbeeld Rotterdam de samenstelling van de doelgroep anders is dan in Groningen.

De Onderwijsraad en de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) adviseerden eind september nog om de meest kansloze drop-outs op deze manier aan te pakken. In 2004 ging het volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek om ongeveer 31.000 jongeren.

Bron: ANP