Omstreden congres over Holocaust in Iran van start

Ma 11 December 2006 00:00 | Frank | 3435 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Op de dag dat er in Iran een omstreden congres wordt gehouden over de Holocaust schenkt Ahmadinejad 180 miljoen euro aan de Palestijnse Hamas-regering. Hamas verkeert in financiële nood door westerse sancties. Dat heeft premier Ismail Haniyeh maandag na een vierdaags bezoek aan Teheran op de website van de Hamas bekendgemaakt.

Het congres is een initiatief van president Mahmoud Ahmadinejad, die de Holocaust eerder een mythe noemde en zei dat Israël van de kaart geveegd zou moeten worden. Volgens de voorzitter van de Politieke en Internationale Studies (IPIS) is het congres noch bedoeld om de Holocaust te ontkennen, noch om die te bewijzen.

Hij noemde het tweedaagse congres een gelegenheid om vragen rond de Holocaust in vrijheid te kunnen bespreken, ver van westerse taboes en beperkingen die Europese wetenschappers zijn opgelegd. Iran ziet Israël als aartsvijand. Volgens de regering gebruikt Israël de Holocaust als excuus om de diefstal van het land van de Palestijnen goed te praten.

Een woordvoerder van het Israëlische Holocaustmuseum Yad Vashem bekeek het geheel vanuit zijn standpunt en noemde het congres pseudo-academisch en een afkeurenswaardige poging om van het ontkennen van de Holocaust algemeen gedachtegoed te maken.

De jodenvervolging door Duitsland in de Tweede Wereldoorlog zou aan zes miljoen joden het leven hebben gekost.

 

 
Bron: Diversen dagbladen

Reacties

    Is dit een culturele oorlog?

    Ma 18 December 2006 00:00 | Frank |

    Dat juist Iran deze bijeenkomst organiseert, is voor de studenten in Iran geen verrassing. Het land wil aandacht voor de Palestijnen, daar vindt ook een holocaust plaats, vinden de studenten. Verder erkent Iran de staat Israël niet. "En nu blijkt ook nog eens dat het land waarschijnlijk is gesticht op basis van een leugen," zegt een van de jongeren. Definitieve conclusies willen ze echter niet trekken: "we moeten nog meer onderzoek doen".

    Daarnaast is Iran een machtige staat geworden, daar hoort een actieve buitenlandpolitiek bij. "Kijk naar de Verenigde Staten, overal zoekt dat land naar invloed", zegt Maddani. In Libanon en andere Arabische landen steunt het de pro-westerse regering. "Tijdens het bewind van Khatami (de vorige, hervormingsgezinde president) probeerden we aansluiting te vinden bij het Westen. Dat mislukte", zegt de student. "Nu gaan we politiek vol in de aanval. Wellicht is dat de beste verdediging. Dit is een culturele oorlog."