Greenpeace: 90.000 doden door Tsjernobyl

Wo 19 April 2006 09:09 | Frank | 3059 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
MOSKOU - Meer dan negentigduizend mensen sterven aan kanker door de kernramp in Tsjernobyl. Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace in een gisteren gepresenteerd rapport. Greenpeace haalt hard uit naar het gezaghebbende Tsjernobylforum, dat meent dat de gevolgen voor de gezondheid meevallen.

Greenpeace baseert zich op onderzoek van de Wit-Russische nationale academie van wetenschappen. Volgens de milieuorganisatie krijgen als gevolg van de kernramp 270.000 van de twee miljoen getroffenen kanker. Voor 93.000 slachtoffers zal de ziekte fataal zijn. Als gevolg van andere ziektes door straling kan het dodental oplopen tot tweehonderdduizend, meent Greenpeace.

Vorig jaar bracht het Tsjernobylforum heel andere cijfers naar buiten. De grootste kernramp in de geschiedenis zou 56 doden hebben veroorzaakt. Ongeveer vierduizend sterfgevallen kunnen volgens het forum op den duur in verband worden gebracht met radioactiviteit.

Omwonenden lijden sinds de ramp op 26 april 1986, volgende week woensdag precies twintig jaar geleden, vooral aan een slachtoffersyndroom en depressies, concludeert het forum. De gedwongen verhuizing uit de radioactieve zone, slechte voorlichting en onzekerheid over de gezondheid zouden daaraan ten grondslag liggen.

Veel klachten zijn volgens het Tsjernobylforum toe te schrijven aan een ongezonde levensstijl en een laag welvaartsniveau, problemen die zich niet alleen rond Tsjernobyl maar in de hele regio voordoen. Honderden deskundigen en internationale organisaties werkten in het forum samen en bundelden twintig jaar onderzoek in het eindrapport. Greenpeace reageerde gisteren opnieuw furieus. Het rapport zou een witwasoperatie vormen van de atoomenergielobby, geleid door de initiatiefnemer van het forum, het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties.

„Het is verbijsterend dat het IAEA de effecten van het meest serieuze nucleaire ongeluk in de menselijke geschiedenis witwast“, zei Ivan Blokov van de Russische afdeling van Greenpeace.

„Het ontkennen van de werkelijke implicaties is niet alleen beledigend voor de duizenden slachtoffers, maar leidt ook tot gevaarlijke aanbevelingen en de verhuizing van mensen naar besmette gebieden.“

Kernenergie staat opnieuw in de belangstelling vanwege de schaarste aan natuurlijke energiebronnen en de ongewenste afhankelijkheid van leveranties uit Rusland en het Midden-Oosten. Door de gevolgen van de ramp te verdoezelen wil het IAEA volgens Greenpeace de weg vrij maken voor meer kernenergie. GPD
Bron: Provinciale zeeuwse courant