'Pers is niet links'
Een eerste onderzoek van in het kader van het project De Nederlandse Nieuwsmonitor toont aan dat de pers eerder rechts dan links zou zijn. Onderzoeker Otto Scholten onderzocht hoeveel woorden en illustraties vijf landelijke dagbladen vorig jaar besteedden aan kabinet, regeringspartijen en de oppositiepartijen. De conclusie: de berichten worden gedomineerd door nieuws over de coalitie. ''De uitspraak de pers is links is als een reus op lemen voeten'', aldus Scholten.
Veel van het politieke nieuws staat wel in het teken van kritiek op het kabinet. Opvallend is dat daarbij de meeste kritiek in de kranten komt vanuit de regeringspartijen. ''Kennelijk wordt datgene als nieuws beschouwd wat niet direct in de lijn van de verwachting ligt,'' aldus Scholten. In analyses, commentaren en columns is de kritiek richting kabinet 'behoorlijk negatief' en op de linkse oppositie 'licht negatief'.
De resultaten van het onderzoek gelden in meerdere of mindere mate voor De Telegraaf, AD, de Volkskrant, Trouw en NRC. Scholten haalt ook het vooroordeel onderuit dat De Telegraaf voornamelijk aan rechts aandacht besteedt: de linkse oppositie komt het meest aan bod in de als rechts te boek staande De Telegraaf.
Het lijkt er vooral op dat de pers wat betreft de berichtgeving de machthebbers volgt. Of de kritische toon waarop dit gebeurt is ingegeven uit journalistieke overwegingen of uit linkse sympathieën, zal waarschijnlijk pas blijken als de PvdA van Wouter Bos aan de macht komt.
De nieuwsmonitor is een initiatief van Stichting Het Persinstituut, die wil dat de discussie over de media niet gevoerd wordt aan de hand van indrukken en veronderstellingen maar van feiten. Het onderzoek wordt later uitgebreid naar regionale dagbladen.