Uit de links die Truthseeker hier plaatste meen ik te begrijpen dat je, zoals het er nu naar uitziet, in de nabije toekomst als burger en consument gedwongen wordt om tijd, energie en geld te steken in je eigen privacy-bescherming.
Dit omdat de huidige wetgeving overheid en bedrijfsleven de vrije hand laat om met behulp van RFID-chips en databanken ongevraagd allerlei informatie over burgers en consumenten te verzamelen.
Zo registreert de huidige OV-kaart de trajecten die reizigers afleggen en is een kijkje in de betreffende databank voldoende om te achterhalen of ik op die en die dag wel of niet met de trein naar Breda ben geweest.
Daarom is er een alternatieve OV-kaart ontwikkeld waarin de RFID-chip alleen de betaling voor het af te leggen traject afhandelt, dus zonder persoonlijke gegevens op te slaan. Of die alternatieve OV-kaart daadwerkelijk zal worden ingevoerd valt nog te bezien.
Overheid en bedrijfsleven zijn zoals gebruikelijk in overleg en verzinnen voor ons wat hen het beste lijkt voor overheid en bedrijfsleven. Ofwel: Overheid en bedrijfsleven zijn één... Burgers en consumenten wordt niets gevraagd en dat terwijl de overheid in de eerste plaats dient op te komen voor de belangen van de burgers (de kiezers).
Het lijkt me duidelijk dat als de privacy-wetgeving niet wordt aangepast burgers en consumenten op den duur niets meer over hun eigen privacy te zeggen hebben.
Eerst kunnen we ons nog wapenen tegen 'mensvrede-breuk' met privacy-profielen, dure mobieltjes en allerlei technologische snufjes maar als op den duur alle bedrijven (en overheden) middels datamining ongevraagd allerlei gegevens over ons verzamelen valt er niets meer te kiezen want we zullen toch reizen, ons kleden, naar de sportschool gaan, bestek kopen, een auto kopen, een terrasje bezoeken, enz.
Frank zegt:
"Verder kan deze technolgie alleen werken als iedereen er aan meewerkt, er is niemand die mij kan verplichten een telefoon aan te schaffen die deze rfid technolgie in zich huist".
Maar zoals ik het begrijp moet je wel zo'n telefoon kopen als je wilt kunnen voorkomen dat je iets koopt van een fabrikant die meer gegevens over je verzamelt dan jijzelf wenselijk acht. Of zie ik iets over het hoofd?
Dus, Frank, als je tijd hebt (en zin) kun je mij (en de anderen hier) dan uitleggen waar ik de mist inga als dat tenminste het geval is? (Wat best zou kunnen want het duizelt me!). Maar voorlopig zie ik niet in hoe het niet aanschaffen van zo'n telefoon met 'RFID-chip-uitlezer', bedrijven en overheden kan beletten om alles en iedereen volledig in kaart te brengen.