'Justitie frustreert onderzoek Schipholbrand'
Pieter van Vollenhoven, de leider van het onafhankelijke onderzoek naar de Schipholbrand, hekelt de houding van justitie in dezen. Volgens hem wordt het onderzoek op allerlei vlakken gefrustreerd. Afspraken worden niet nagekomen, de benodigde gegevens worden veel te laat geleverd en soms zijn mensen plotseling uitgezet of gewoon kwijt. Dit schrijft de Volkskrant vandaag.
Volgens Van Vollenhoven begonnen de problemen al voordat er goede afspraken gemaakt waren met justitie. 23 overlevenden uit de zwaarst getroffen vleugels, die als getuige hadden kunnen fungeren, bleken te zijn uitgezet naar het land van herkomst, of waren ineens spoorloos. Om dit in het vervolg te voorkomen, is toen met justitie afgesproken om geen getuigen meer uit te zetten die niet met de raad gesproken hadden. Dit mocht niet baten: later bleken opnieuw zes mensen uitgezet te zijn.
Ook getuigen die wel nog in Nederland waren, waren vaak moeilijk te spreken. Soms waren ze op transport, terwijl ze een afspraak hadden om gehoord te worden. Soms werd gezegd dat iemand niet in het cellencomplex verbleef waar hij volgens de lijst had moeten zitten, terwijl dan later bleek dat hij er toch wel zat. Mensen die de onderzoeksraad door dit soort omstandigheden in eerste instantie niet had kunnen spreken, bleken bij een vervolgafpraak ineens alsnog verdwenen te zijn.
Het ministerie van Justitie zegt nog niet gehoord te hebben van Van Vollenhovens klacht en wil daarom niet reageren. De onderzoeksraad heeft uiteindelijk toch nog met 51 overlevenden kunnen praten.