Paus eist seksloos bestaan van priesters

Di 13 Maart 2007 18:34 | louise | 2461 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Paus Benedictus XVI houdt vast aan het verplichte priestercelibaat. Dat houdt in dat priesters van de rooms-katholieke kerk niet mogen trouwen en dus een bestaan zonder seks dienen te leven. Dat schreef de kerkleider zijn volgelingen dinsdag.
"Ik bevestig de schoonheid en het belang van een celibatair priesterleven als teken van totale en uitsluitende toewijding aan Christus, de Kerk en het Koninkrijk van God'', schreef de paus dinsdag in zijn eerste apostolische exhortatie, een brief aan de kerk.

In het document vat Benedictus de resultaten van de bisschoppensynode over de eucharistie samen, die een half jaar na zijn aantreden in april 2005 in het Vaticaan werd gehouden. De paus herhaalt dat niet-rooms-katholieken niet tot de communie kunnen worden toegelaten.

Weliswaar hunkert Benedictus naar meer eenheid tussen de christenen, maar het respect voor het sacrament verbiedt naar zijn mening rooms-katholieken de eucharistie terug te brengen tot een middel om eenheid tussen de christenen te bereiken.

Meer missen in het Latijn
De paus pleit voor meer missen in het Latijn. "Het is goed als behalve de lezingen, de preek en de voorbeden de plechtigheid in de Latijnse taal wordt gehouden'', schrijft hij. Sinds het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) zijn de meeste missen in de volkstaal. Alleen de vaste gezangen, zoals het Kyrie, het Gloria en het Sanctus, zijn vaak nog in het Latijn.

Benedictus constateert dat eucharistievieringen niet altijd volgens de regels van de kerk verlopen. Hij kritiseert bijvoorbeeld de "ongepaste geldingsdrang'' van priesters, maar roept tegelijkertijd de gelovigen op zich op het wezen van de eucharistie, volgens Benedictus "de verheerlijking van de gehele wereld'', te bezinnen.

De paus grijpt voortdurend in.Seks is zonde en een celibatair leven getuigd van schoonheid. Het lijkt alsof de rooms-katholieke kerk tegen alles is wat natuurlijk is, waar de mens behoefte aan heeft. Alsof de priesters geen deel uitmaken van deze wereld. Het hele verleden van de kerk is vol domme ideologieën, waarvoor men de kruistochten hield, waarvoor men heeft gedood en gemoord en waarvoor mensen leven werden verbrand, in de naam van God. En toch door de eeuwen heen tot de dag van vandaag, blijft de Paus de scepter zwaaien.

Bron: Planet Nieuws

Reacties

    Steentje bijdrage

    Di 13 Maart 2007 18:59 | Frank |

    De wereldbevolking groeit sneller dan eerder is voorspeld https://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_buitenland/article657494.ece/Wereldbevolking_groeit_sneller_dan_voorspeld" target="_blank">lees ik vandaag in Trouw. De Verenigde Naties verwachten dat er in 2050 zeker 9,2 miljard mensen op aarde wonen. Dat zijn er 100 miljoen meer dan in de eerdere voorspelling uit 2005 en 2,5 miljard meer dan het aantal mensen dat nu de planeet deelt. Dus zie het als een poging van de kerk om een steentje bij te dragen aan de overbevolking.  


    ik lees ook op wiki dat de paus een aantal functies heeft die in aard en omvang nogal van elkaar verschillen. Tot de volledige titulatuur van de paus behoort tot op heden: plaatsbekleder van Jezus Christus, opvolger van Petrus, opperherder van de universele kerk, patriarch van het Westen, primaat van Italië, aartsbisschop en metropoliet van de Romeinse kerkprovincie, bisschop van Rome, soeverein van de staat Vaticaanstad. Wereldlijke en kerkelijke, lokale of regionale en universele bevoegdheden lopen door elkaar.


    Dan heb je ook geen tijd meer voor een goede vrijpartij