Wat betekent klimaatverandering voor de wereld?

Wo 21 Februari 2007 18:48 | louise | 4477 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen



Ik kijk met bewondering naar mijn bloeiende tuin. Helaas geen rede voor vreugde als je daarbij bedenkt dat deze premature bloei een gevolg is van grote veranderingen gaande in de natuur door het opwarmen van de aarde. Na het zien van de film van Al Gore is het milieuvraagstuk weer booming en dat is terecht. Bij de beelden van smeltende gletsjers, voel je je als individu erg onmachtig klein en nietig maar toch voel je dat er iets moet gebeuren want gebeurt er niets dan zal de zeespiegel de komende eeuw zo'n 15 tot 95 centimeter stijgen.
Klimaatverandering is een feit en blijkt niet enkel te verklaren zijn door veranderingen van de zon, de menselijke bijdrage is tien maal groter.Het klimaat verandert niet alleen, bovendien wordt het wisselvalliger met meer kans op extreme situaties.
De vraag is wat gaan we daar aan doen? We hebben twee opties: niets doen en hopen dat het meevalt, of we moeten fors energie gaan besparen en zorgen dat we het gebruik van fossiele grondstoffen terugdringen.Daar zijn er leuke en creatieve ideeën te bedenken zoals autorijden op aardgas (of nog beter fietsen) sparlampen,recycling.
Ik beschouw mezelf als milieubewust. Het is niet zo dat ik nooit in een auto of vliegtuig stap maar ik verplaats me dagelijks te voet of met de fiets of het openbaarvervoer.
Ik eet zo veel mogelijk biologisch en ben vrijwel vegetariër en de laatste tijd steeds meer. Dat laatste niet omdat ik niet van vlees houd, maar omdat ik las dat de grootste CO2 uitstoot van de bio-industrie komt. Dus als iedereen vegetariër wordt heeft dat nog meer effect dan als iedereen op aardgas gaat rijden.
Filosofisch en ook spiritueel gezien is een nieuwe bewustzijn nodig. We moeten ons bewust maken van de veranderingen die we in de wereld hebben bewerkstelligd. Dit is een planetair bewustzijn.De tijd dringt om bewust te worden van de eigen verantwoordelijkheid en beseffen dat het lot van de aarde ligt in onze handen.
De gevolgen van klimaatverandering zijn heftiger voor warme streken dan voor koude regio's. Ontwikkelingslanden zouden de rekening gepresenteerd krijgen van onze passieve opstelling. Dit zet weer de armen buitenspel en vergroot de kloof tussen de rijke en machtige landen, en de arme en machteloze delen van de wereld.
De door geld en materialisme mondiale economie kan niet eeuwig blijven doorgroeien. Uiteindelijk moet deze steeds verder uitdijende woekerdier, als een luchtbel knappen.
Een betere wereld begint bij jezelf. Het klinkt als cliché maar toch is het wel een feit dat ieder van ons een voetafdruk achter laat op deze aarde en het gaat juist om welke voetstappen we achter laten; uiteindelijk ligt het lot van de aarde in onze handen.

 

Bron: luisa