Salaris januari 2006 niet te voorspellen

Wo 25 Januari 2006 12:09 | Fred_Emmer | 2850 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Het is voor veel mensen onduidelijk hoeveel salaris zij in januari netto ontvangen. Oorzaak zijn de ingrijpende wijzigingen in het zorgstelsel, de sociale zekerheid en belastingen. Ook salarisverwerkers breken zich het hoofd bij het maken van prognoses van wat mensen straks 'schoon in de maand' ontvangen. Tot nu toe wijst het ministerie van Sociale Zaken alle voorspellende berekeningen als onvolledig van de hand.

Als derde salarisverwerker op rij waagt LogicaCMG woensdag een poging. Dit bedrijf uit Amstelveen dat van meer dan 1,3 miljoen mensen de loonstrookjes maakt, spreekt van een grillig beeld. Alleen de middeninkomens van 2750 tot 4500 euro bruto per maand gaan er volgend jaar circa een 0,5 procent op vooruit. Dat betekent maandelijks 7,56 tot 11,46 euro netto erbij ten opzichte van januari 2005.

Lagere inkomens gaan er 0,16 tot 17,09 euro netto op achteruit in januari 2006, terwijl het voor de hogere inkomens om ene bedrag gaat van 2,21 tot 4,68 euro schoon in de maand. Vooral de aanvullende verzekeringen zorgen voor een nadelig effect op het nettoloon. Bovendien moeten lagere inkomens een hogere ziektekostenpremie betalen dan dat ze nu in het ziekenfonds doen.

Eerder kwamen collega-salarisverwerkers al met cijfers. Zo stelde ADP, de leverancier van de loonstrook van ongeveer een miljoen Nederlanders, eerder deze week dat de meeste mensen er niet op achteruitgaan. Raet die maandelijks circa twee miljoen salarisstroken verwerkt, beet in september het spits af. Het bedrijf voorspelde dat er diverse groepen op achteruit gaan door de hogere kosten voor de nieuwe ziektekostenverzekering. Daarbij zou het vooral om de lagere inkomens gaan.

Maar volgens minister De Geus van Sociale Zaken had Raet zich echter vergist. Het bedrijf had geen rekening gehouden met de koppeling tussen lonen en uitkeringen, waardoor minima er geld bij krijgen. Ook waren effecten van maatregelen, zoals de arbeidskorting en de zorgtoeslag, te laag geschat. De bewindsman verdedigde deze week tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer ook weer dat uit de koopkrachtplaatjes van het kabinet blijkt dat volgend jaar over de hele linie huishoudens erop vooruit gaan.

Een woordvoerder van Sociale Zaken stelde in eerste reactie op de cijfers van LogicaCMG dat nu wel de effecten van de zorgtoeslag lijken verwerkt. ,,Maar het probleem blijft dat een aantal maatregelen die het kabinet voor bepaalde groepen heeft genomen niet zichtbaar zijn op het loonstrookje, zoals de hogere kinderkorting, verlaging van de ozb en het lesgeld en het extra geld voor de kinderopvangbijdrage.''
Bron: ANP / Kassa