Activisten slopen hekwerk van Navo-basis

vrijdag 30 december 2005 21:03 | Fred_Emmer | 2991 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Actiegroep Onkruit heeft donderdagnacht tweehonderd meter hekwerk weggehaald bij de Navo-basis Geilenkirchen. Hiermee protesteren de activisten tegen de rol van de op de basis gestationeerde AWACS-vliegtuigen in verschillende oorlogen en de overlast die zij rond de basis veroorzaken. Bij de actie zijn geen actievoerders opgepakt, meldt een actievoerder vrijdag.

Onkruit betuigt met deze actie ook zijn solidariteit met de actievoerders die zich verzetten tegen de kap van zes hectare bos bij het Zuid-Limburgse Schinveld. Dit bos moet volgens het ministerie van Defensie gekapt worden om de bereikbaarheid van de Navo-vliegbasis te verbeteren. Actievoerders van GroenFront! en diverse buurtbewoners bezetten het bos sinds begin deze maand. Hiermee proberen zij de kap te voorkomen.

De Navo-basis is volgens Onkruit 'een doorn in het oog' voor de inwoners van de Onderbanken, de gemeente waar het bos onder valt. De geluidsnormen worden door de basis 'ver overschreden', meldt de actiegroep. Daarnaast speelden de AWACS-vliegtuigen op de basis 'een belangrijke rol in oorlogsconflicten' in onder meer Irak en voormalig Joegoslavië.

Elf activisten van drie actiegroepen, waaronder Onkruit, werden begin augustus aangehouden op de Brabantse vliegbasis Volkel. Daar hadden zij een gat in het hek gemaakt en waren vervolgens met spandoeken op het dak van één van de gebouwen op de basis geklommen. De rechtzaak tegen deze activisten loopt nog.

Bron: nieuws.nl
Externe link: http://www.nieuws.nl