drie jaar cel voor piramidespel

Wo 25 Januari 2006 11:12 | Fred_Emmer | 2935 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag exploitant A.S. (Stok) van piramidespel Orpiton veroordeeld tot drie jaar celstraf. De straf valt hoger uit dan de eis (2,5 jaar) van de advocaat-generaal, maar is gelijk aan de veroordeling van de rechtbank, twee jaar geleden.

De 44-jarige ex-inwoner van Dordrecht is veroordeeld omdat hij zonder vergunning geld heeft onttrokken aan het publiek en omdat hij nooit een boekhouding heeft bijgehouden.

Met het piramidespel en verschillende beleggingsprojecten haalde A.S. in de jaren negentig een totaal bedrag van ruim 29 miljoen gulden (13 miljoen euro) op bij ongeveer 11.000 mensen. Uit accountantsonderzoek is gebleken dat 14 miljoen gulden is uitgekeerd, voor 3,7 miljoen gulden kosten zijn gemaakt en 11,4 miljoen gulden op mysterieuze wijze is verdwenen. De meeste gedupeerden maakte de verdachte in streng religieuze kring door zich te presenteren als goed christen.

A.S. gaf volgens het gerechtshof leiding aan het bedrijf dat het geld van de deelnemers zou investeren. Het is niet gebleken dat de inleg ook is belegd, aldus de uitspraak. Het hof kwam onder meer tot een hogere straf wegens een eerder veroordeling voor eenzelfde vergrijp in 1997. Destijds legde de rechter een boete van 25.000 gulden op, een veroordeling die tot aan de Hoge Raad stand hield.

Bron: Telegraaf