Georganiseerde inval bij tientallen warez-providers

Wo 25 Januari 2006 11:27 | Fred_Emmer | 2938 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Vanochtend rond tien uur is de politie op driehonderd plaatsen huizen en kantoren binnengevallen tijdens een georganiseerde actie tegen grote warez-providers. De invallen vonden vooral plaats in Duitsland, maar daarnaast ook in Nederland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Totaal werden er dertig personen opgepakt en twintig servers mee naar de politiekantoren genomen.


Volgens de Duitse antipiraterij-organisatie GVU waren de diverse warez-groepen verantwoordelijk voor de verspreiding van films, games, muziek en software. De politieactie richtte zich alleen op ‘top-servers’. Dit zijn warez-verspreidingsplaatsen die bovenaan de distributieketen staan en via het ftp-protocol hun inhoud prijsgeven. Vanaf deze ftp-servers verspreidt de verboden data zich vervolgens over nieuwsgroepen, IRC-kanalen, BitTorrent-netwerken en p2p-netwerken.

De invallen van de politie waren het gevolg van het onderzoek naar de diverse warez-groepen door de GVU. Volgens de organisatie zouden verschillende warez-publicerende groepen zijn geëlimineerd, waaronder Unreality, DRAGON en Cinemaniacs. Daarnaast melden geruchten op internet dat bij de invallen de top-servers van RELOADED, KNIGHTS, TFCiSO, Cinemaniacs, German-Friend, ParadieseBeach and Klapsmuehle ingepakt en afgevoerd zijn. Het is discutabel in hoeverre dit soort acties tegen top-servers ook op de lange termijn effectief zijn. Zo is het gebruikelijk dat na de arrestatie van een kopstuk uit een warez-groep alle andere leden van belang zich ook terugtrekken. Na een aantal dagen tot maanden hergroeperen de overige leden zich dan meestal tot een nieuwe warez-groep die op dezelfde voet verder gaat.
Bron: Tweakers