Social Forum begint met protest tegen oorlog in Irak

woensdag 25 januari 2006 11:07 | Fred_Emmer | 3598 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Het World Social Forum in de Venezolaanse hoofdstad Caracas is dinsdag begonnen met een protestmars tegen de oorlog in Irak. De Amerikaanse vredesactiviste Cindy Sheehan riep op tot meer internationale solidariteit. "We moeten samenwerken (...) in de strijd voor vrede en rechtvaardigheid", zei Sheehan.

Sheehans zoon kwam om in Irak. Zelf groeide ze uit tot een symbool van de vredesbeweging toen ze vorig jaar in de buurt van de Texaanse ranch van de Amerikaanse president George Bush een protestkamp opzette.

Het leek wel alsof alle deelnemers aan het forum - vredesactivisten, indianenleiders, activisten die zich verzetten tegen vrijhandel en milieubeschermers - een afkeer hebben van Bush en respect voelen voor Chavez. "Ik heb president Chavez altijd bewonderd omdat hij zich verzette tegen imperialisme en de bemoeienis van de Amerikaanse regering met Zuid-Amerika", zei Sheehan.

Het is onvermijdelijk dat Chavez een dominante rol gaat spelen tijdens het forum, zei de Colombiaanse activist Oliviero Orjuela. "Hij is degene die de meeste invloed heeft uitgeoefend op de alternatieve toekomstvisie voor Zuid-Amerika. Bush symboliseert de tegenovergestelde visie - de commerciële visie die de wereld beschouwt als een bedrijf."

Chavez heeft miljoenen oliedollars gestopt in sociale projecten voor de armen van Venezuela en is daardoor een inspiratie geworden voor veel activisten over de hele wereld. De organisatie van het World Social Forum benadrukte echter dat het evenement niet is bedoeld ter promotie van Chavez. Desondanks subsidieert de Venezolaanse regering het forum ook dit jaar, net als in voorafgaande jaren.

Het World Social Forum werd voor het eerst gehouden in 2001 in Brazilië, als tegenhanger van het World Economic Forum dat veel leiders uit de politiek en het bedrijfsleven trekt en woensdag begint in het Zwitserse Davos.

Dit jaar wordt het World Social Forum op drie locaties gehouden. Maandag eindigde een bijeenkomst in Mali en over twee maanden vindt in Pakistan een derde bijeenkomst plaats. Meer dan zestigduizend mensen nemen deel aan het forum in Caracas, aldus de organisatie. Ongeveer de helft van hen komt uit het buitenland.

Bekende sprekers die deze week in Caracas hun opwachting maken zijn onder meer de Uruguayaanse schrijver Eduardo Galeano, de Argentijnse Nobelprijswinnaar voor de Vrede Adolfo Perez Esquivel en Danielle Mitterrand, de vrouw van de voormalige Franse president.

Bron: nieuws.nl