Rijksrecherche maakte melding van ontmoeting met ministers

Vr 27 Januari 2006 02:44 | Fred_Emmer | 3927 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - De rijksrecherche heeft volgens AIVD-rapporten ook melding gemaakt van de ontmoeting tussen Mink K. en de ministers. Officier Fred Teeven vond de verklaringen van K. geloofwaardig omdat deze zich allerlei details wist te herinneren. Dit blijkt uit verslagen van de inlichtingendienst AIVD die zijn ingezien door De Telegraaf.

Van boven naar beneden, de ministers Dales en Hirsch Ballin en officier van justitie Teeven.
In de uitgelekte stukken staat niet wat K. zou hebben besproken met de ministers.
De toenmalige BVD, die destijds vermoedens had over corrupte contacten van K. op mogelijk hoog niveau, deed onderzoek naar de beweringen van K., maar kon geen bewijs op tafel krijgen voor de ontmoeting.

Minister Dales is in 1994 overleden en ex-minister Hirsch Ballin ontkende tegenover de BVD de topcrimineel te hebben ontmoet.

De advocaat van Mink K., Adèle van der Plas, weigerde gisteravond ieder commentaar. "Ik heb in deze een geheimhoudingsplicht." Officier Teeven voerde destijds op het kantoor van Van der Plas gesprekken met K. in het kader van een mogelijke deal.

Voordeurbom

Van der Plas sluit niet uit dat de AIVD zelf de via deze krant openbaar geworden stukken over haar cliënt heeft laten lekken. K. zit nu vast op verdenking van de moord, in 1993, op Jaap van der Heijden. Deze Alkmaarse drugshandelaar werd opgeblazen door een voordeurbom. Volgens Van der Plas zou de AIVD er belang bij kunnen hebben om K. in diskrediet te brengen, omdat de zaak-Van der Heijden in haar ogen uitermate zwak is.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) sluit niet uit dat er meerdere geheime dossiers van de AIVD op straat zijn beland, hoewel hij daarvoor geen concrete aanwijzingen zegt te hebben. Deze krant meldde gisteren dat dozen vol staatsgeheimen van de AIVD in verkeerde handen zijn gevallen en dat bij de inlichtingendienst vermoedelijk sprake is van meerdere lekken.

 

 

 

Bron: Telegraaf / Joost de Haas en Bart Mos