Ga voor veilige cosmetica!
Smeer jij gifvrij? Neem geen risico!
Vraag uw drogist om veilige producten
Ga voor veilige cosmetica!
Uit onze consumententest blijkt dat bijna alle cosmetica risicovolle stoffen bevatten.
Beste huismerk De Tuinen, slechtste huismerk Trekpleister.
Cosmetica... U gebruikt het voor een zachte huid, schoon haar, een mooier uiterlijk of om lekker te ruiken. De reclame geeft er een fris, gezond en verleidelijk imago aan. Maar wist u dat veel cosmetica stoffen bevatten met schadelijke eigenschappen?
Die stoffen dringen deels door de huid heen, maar belanden ook in lucht en water. Ze berokkenen zo niet alleen schade aan de natuur, maar komen ook in uw lichaam terecht.
Een aantal van deze stoffen kan de hormoonhuishouding verstoren, met als mogelijke effecten: voortplantings- en ontwikkelingsstoornissen, vooral bij kinderen.
Cosmeticatest
Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie onderzochten 55 merken aftershave, babydoekjes, bodylotion, dagcrème, deodorantspray en shampoo.
In 49 producten werden ftalaten aangetroffen, die toegevoegd worden om de geur te fixeren, maar die ook als veelgebruikte weekmakers van plastic via de verpakking in het milieu en in het product terecht kunnen komen.
In 28 producten zaten synthetische musks, goedkope maar moeilijk afbreekbare geurstoffen. Parabenen, gebruikt als conserveringsmiddel, werden in 27 producten gevonden.
Van de onderzochte productgroepen bevatten afterschave, bodylotion en deodorantspray gemiddeld de meeste van deze mogelijk hormoonverstorende stoffen.
Lichaam in de war
Wat de mogelijke schade is van synthetische musks, parabenen en ftalaten hangt af van de mate en duur van de blootstelling. En of u deze stoffen ook uit andere bronnen binnenkrijgt (die kans is erg groot) dan wel stoffen met een vergelijkbare werking, bijvoorbeeld resten van bestrijdingsmiddelen in voeding.
Ftalaten, parabenen en synthetische musks zijn bij onderzoek aangetroffen in het bloed, de placenta, het vetweefsel en de moedermelk. Veel van deze hormoonverstorende stoffen kunnen later mogelijk leiden tot verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige borstontwikkeling bij meisjes, verhoogde kans op astma, schade aan de lever en enkele vormen van kanker.
Kinderen
Met name bij kinderen, met een lichaam dat nog volop in ontwikkeling is, speelt aansturing door hormonen een grote rol.
Daarom is recent besloten tot een verbod op ftalaten in kinderspeelgoed. Maar hiermee voorkom je niet dat een baby ze binnenkrijgt via placenta of moedermelk.
Wetgeving en bedrijven
Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie vinden dat alle cosmetica gegarandeerd veilig moeten zijn. Veel ingrediënten zijn getest en goedgekeurd, maar onderzoeken geven aan dat er tóch risico's zijn.
In Europa wordt gewerkt aan strengere wetgeving. Maar voordat die effectief is, zijn we járen verder. Daarom moeten bedrijven zélf hun verantwoordelijkheid nemen en de verdachte stoffen in hun producten vervangen door veilige stoffen.
Smeer jij gifvrij? Neem geen risico!
Milieudefensie en Natuur en Milieu voeren gesprekken met drogisten en fabrikanten over het weren van hormoonverstorende stoffen uit cosmetica. En er is goed nieuws: alle drogisterijketens hebben inmiddels hun medewerking toegezegd! Dat wil zeggen dat zij hun best zullen doen om hormoonverstorende stoffen uit hun producten te gaan weren. Maar voorlopig moet u het meeste nog zelf doen.
Tips: Hoe koop je zo veilig mogelijke cosmetica?
• Kies de huismerken van De Tuinen en laat die van Trekpleister liggen.
• Kies natuurcosmetica met het BDIH-keurmerk of Nordic Swan ecolabel. Bijvoorbeeld van de merken: Dr. Hauschka, E-line, Harmonie, Living Nature en Urtekram.
• Kies natuurcosmetica gebaseerd op het BDIH-keurmerk (deze merken dragen het keurmerk niet officieel, maar voldoen wel aan vrijwel alle vereisten) van Dr. Baumann, DT Bodycosmetics, Heel natuurlijk, Henna Plus, Herbelle, Lavera, Sante en Weleda.
• Kies cosmetica waarvan je weet dat ze gifvrij zijn: Dove normaal haar shampoo en Guhl Man shampoo.
• Vermijd cosmetica met veel hormoonverstorende stoffen als Trekpleister Perzik bodylotion en Erica Arnica dagcrème, Erica Rozemarijn shampoo en Sanex Dermo-protector deodorantspray.
• Lees altijd het etiket. Staan hierop parabenen of triclosan vermeld? Koop het product dan niet. Soms is ook vermeld of de producten dierproefvrij zijn.
Ga voor
veilige cosmetica!
Achtergrondinformatie:
> Alles over gifvrije cosmetica (website Natuur en Milieu)
> Het gevaar van shampoo en aftershave (artikel Milieudefensie Magazine)
> Uitslag 'Grote Gif (vrije) Cosmeticatest' (PDF)