Kenianen wijzen voorstel nieuwe grondwet af
NAIROBI - Een meerderheid van de inwoners van Kenia heeft de voorgestelde nieuwe grondwet afgewezen. Bij het tellen van de stemmen bereikte het nee-kamp een onoverbrugbare voorsprong, meldde de centrale kiescommissie dinsdag. Volgens de jongste cijfers van de commissie hebben 3,5 miljoen mensen tegen en 2,5 miljoen mensen voor gestemd. Er moeten nog circa 400.000 stemmen worden geteld.
President Mwai Kibaki gaf dinsdag toe dat zijn voorstellen het niet hebben gehaald. â??de stemming heeft duidelijk gemaakt dat de meerderheid tegen de voorgestelde grondwet is. Zoals we al eerder hebben gezegd, zal mijn regering de wens van het Keniaanse volk respecterenâ??, aldus een duidelijk sombere Kibaki in een televisietoespraak.
De nederlaag betekent een slag voor zijn politieke lot, met de verkiezingen van 2007 in het verschiet. De coalitie is verdeeld, het referendum heeft de spanningen tussen stammen doen toenemen en gezorgd voor gewelddadigheden die zeker negen mensen het leven kostten. Onduidelijk is wat er nu op politiek vlak gaat gebeuren. Zeven ministers uit het kabinet-Kibaki voerden actief campagne voor het neekamp. Of zij aan kunnen blijven is de vraag.
De nieuwe constitutie moest de grondwet vervangen die van kracht is sinds de onafhankelijkheid in 1963. Hoewel de constitutie de post van premier in het leven riep, zou de macht van de president groot blijven. Verder voorzag de nieuwe grondwet in landhervormingen en in meer rechten voor vrouwen.
De oppositie zag de grondwet niet zitten. De premier zou alleen een ceremoniële functie krijgen, hoewel Kibaki steeds beloofde een deel van zijn macht af te staan. Ook sommige christelijke leiders waren tegen de grondwet omdat die islamitische rechtbanken een legale status zou geven, en omdat die ook zou kunnen leiden tot legalisering van abortus en het homohuwelijk.
Kenia was tot op het bot verdeeld over de nieuwe grondwet. De campagne voor het referendum verliep dan ook uitermate onrustig. Gewelddadigheden kostten zeker negen mensen het leven.
Het was het eerste referendum in Kenia. De 11,6 miljoen kiesgerechtigden konden stemmen door te kiezen tussen een banaan voor â??jaâ?? en een sinaasappel om â??neeâ?? aan te geven. De centrale kiescommissie had de symbolen gekozen om analfabeten tegemoet te komen.