Nijmeegse activist Louis Sévèke doodgeschoten
Een omvangrijk team van politie en justitie gaat de dood van de Nijmeegse activist Louis Sévèke onderzoeken. Dat heeft de Arnhemse hoofdofficier van justitie Van Tooren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De 41-jarige Sévèke werd gisteravond met twee kogels om het leven gebracht.
Vijfentwintig rechercheurs zijn op de zaak gezet.
Het Nationaal Forensisch Instituut verricht morgen sectie op het lichaam van Sévèke. Vandaag hebben medewerkers behalve de plaats van het delict ook de woning van het slachtoffer onderzocht. Of dat sporen heeft opgeleverd, wilden politie en justitie niet kwijt.
Motief
Van Tooren liet in het midden waarom Sévèke is doodgeschoten. Op speculaties over een liquidatie ging hij niet in.
Het is niet uitgesloten dat de activist toevallig het slachtoffer is geworden van een uit de hand gelopen drugsruzie, omdat in de buurt een opvangcentrum is en er sinds de opening veel overlast is. Volgens buurtbewoners zijn er vaak vecht- en scheldpartijen.
Dader
Van de dader ontbreekt elk spoor. Diverse getuigen zeggen direct na de moord een man te hebben zien wegrennen, maar de beschrijvingen van zijn uiterlijk lopen nogal uiteen. De man zou een sporttas in zijn hand hebben gehad.
De politie roept getuigen die foto's hebben gemaakt op zich te melden via het speciale telefoonnummer 024-327 6000. Volgens buurtbewoners hebben verschillende mensen foto's gemaakt met hun mobiele telefoon.
Activist
Louis Sévèke was een linkse activist die al zeker twintig jaar bekendheid genoot als strijder tegen onrecht, veroorzaakt door de politie en de BVD (de voorloper van de geheime dienst AIVD).
Een van zijn werkgroepen, de Werkgroep Klachten Politieoptreden, haalde onlangs nog het nieuws door een klacht over het tijdens protestacties aanhouden van mensen die geen identiteitsbewijs bij zich hadden.
Sévèke onderhield contacten met veel andere activisten in Nijmegen en kwam ook geregeld in het kraakpand De Grote Broek, waar de politie de afgelopen dagen meerdere keren binnenviel omdat er posters hingen tegen het beleid van minister Verdonk.
Afschuw
Vrienden van het slachtoffer hebben geschokt gereageerd op de gebeurtenis. Later deze week organiseren ze een herdenkingsbijeenkomst.
Ook burgemeester Ter Horst van Nijmegen heeft haar afschuw geuit over de schietpartij. Ze noemde de doodgeschoten activist "een kritische volger van de rechtsorde".